Devítipodlažní panelový dům se třemi vchody byl postaven v 90. letech.

Devítipodlažní panelový dům se třemi vchody byl postaven v 90. letech. | foto: Miroslava Strnadová, MF DNES

Nájemníci kdysi přispěli městu na stavbu domu, teď se hádají o cenu bytů

  • 70
Přes dva roky se dlouholetí nájemníci z bytového domu v ulici Dr. Kůrky v Žatci dohadují s radnicí o ceně bytů, které by si od města rádi odkoupili. V 90. letech se finančně podíleli na stavbě domu a očekávali, že bytové jednotky později získají za příznivou cenu. První znalecký posudek je ale nepotěšil.

Nájemníci byli ochotni zaplatit maximálně tři tisíce korun za metr čtvereční, což představuje například u bytu 3+1 sumu kolem čtvrt milionu korun. Podle znaleckého posudku, který si radnice nechala před časem zpracovat, je ale hodnota bytů mnohem vyšší, a to 20 tisíc korun za metr čtvereční. To je ale pro obyvatele domu neakceptovatelná částka.

„Doufám, že se podaří ještě dojednat co nejnižší částku. Dům není totiž zateplený, výtah nesplňuje revize. Celý objekt potřebuje velké investice,“ říká Lucie Moravcová, která v domě bydlí přes dvacet let. „Dávala jsem 170 tisíc korun, aby se dům dostavěl a mohla jsem tu bydlet,“ dodává.

„Jsem důchodce a ve svém věku si už nějakou půjčku nebo hypotéku dovolit nemohu. Město by nám mělo slevit,“ přidal pan Václav.

Vedení města je ochotné ještě o ceně jednat. Ovšem při prodeji městského majetku se musí chovat jako řádný hospodář a pod cenu jít nemůže. Zastupitelé by se mohli vystavit riziku trestního stíhání.

Bude nový posudek

„Zadali jsme zpracování nového znaleckého posudku, který bude vycházet z aktuálních cen na trhu s nemovitostmi. Až bude hotový, budeme řešit co dál,“ řekl starosta Radim Laibl (ANO) s tím, že první posudek vznikl v době, kdy byly ceny nemovitostí vyšponované.

Posudek by měla mít radnice k dispozici na začátku května. „Prodej bychom tak mohli projednat na jednání zastupitelstva v červnu,“ předpokládá Laibl.

Devítipodlažní panelový dům se třemi vchody byl postaven v 90. letech i za pomoci státní dotace, což znamenalo, že 20 let nesměl změnit vlastníka. Prodávat se má přes 50 bytů.