Městská restaurace s minipivovarem U Orloje v Žatci je součástí turistického komplexu Chrám chmele a piva.

Městská restaurace s minipivovarem U Orloje v Žatci je součástí turistického komplexu Chrám chmele a piva. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Hospoda v Chrámu chmele má konečně nájemce, Žatec jej hledal přes rok

  • 0
Městská restaurace s minipivovarem U Orloje v Žatci, která je součástí turistického komplexu Chrám chmele a piva, bude mít nového nájemce. Provozovat ji bude společnost Sedmý schod, která je personálně provázaná s Žateckým pivovarem. Nového provozovatele město hledalo přes rok.

„O výběru nájemce už je rozhodnuto, v současné době se dolaďují konkrétní podmínky pronájmu mezi společností Sedmý schod a Chrámem chmele a piva. Nový provozovatel převezme restauraci s minipivovarem, zahradní restaurací i hernou. Součástí nájemní smlouvy bude i to, že v restauraci se musí prodávat minimálně dva druhy piva, které se uvaří v minipivovaru U Orloje,“ uvedl mluvčí města Tomáš Kassal.

Výběrové řízení bylo vypsáno několikrát, úspěšné bylo až čtvrté kolo, ve kterém město snížilo nájem z původních 960 tisíc korun ročně na 480 tisíc korun ročně.

Uspěla společnost Sedmý schod, která byla založena loni v listopadu. „Pokud vše půjde podle plánu, rádi bychom odstartovali provoz se zahájením turistické sezony. V tuto chvíli sháníme zaměstnance, nutná je také investice do vybavení kuchyně a baru,“ řekl jednatel společnosti Martin Kec.

Kec je i manažerem ve firmě Žatecký pivovar, který spadá pod dánský pivovarský gigant Carlsberg. V ní chce působit i nadále. Chrámová restaurace bude podle něj nabízet všechna piva uvařená v Žatci.

Restaurace je součástí turistického areálu Chrám chmele a piva. Původně je město spravovalo prostřednictvím příspěvkové organizace společně. Na začátku loňského roku ale došlo k oddělení restaurace, protože její provoz byl v minulosti problematický a ztrátový.

„Těšíme se, až bude restaurace fungovat a naši návštěvníci se v ní budou moci občerstvit,“ sdělil ředitel Chrámu chmele a piva Karel Havelka.

„Budeme působit ve společných prostorách. Restaurace tvoří s Chrámem piva a chmele jeden celek. Budeme se snažit tedy o to, aby hosté, kteří k nám přijdou, navštívili i chrám,“ předestřel plány Kec.