Historik mosteckého muzea a autor výstavy Jiří Šlajsna

Historik mosteckého muzea a autor výstavy Jiří Šlajsna | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Největší a ukradená komunisty. Muzeum připomíná Velkou mosteckou stávku

  • 2
Největší stávku na evropském kontinentu a jednu z největších ve světovém měřítku během hospodářské krize 30. let minulého století připomíná Oblastní muzeum a galerie v Mostě. Výstava s názvem Ukradená stávka ukazuje dění během takzvané Velké mostecké stávky před 90 lety.

„Mostecká stávka se později každoročně slavila jako vítězství komunistů. Málokdo však ví, že vítězství bylo zásluhou jednání nezávislých odborů,“ řekl historik mosteckého muzea a autor výstavy Jiří Šlajsna.

Velká mostecká stávka byla totiž jediná, která v té době skončila splněním požadavků demonstrujících.

Stávka začala klidně 23. března 1932 poté, co bylo ze dvou dolů propuštěno na 500 horníků. Už 31. března však bylo zapojeno 25 tisíc horníků z Mostecka a okolí. Lidé se také začali radikalizovat, k čemuž přispěla KSČ a sudetoněmecká nacistická DNSAP.

„Ve své podstatě tomu napomohla také tehdejší československá vláda, která krizi ignorovala. Požadavky horníků přitom nebyly extrémní. Chtěli pouze přijmout propuštěné zpět a záruku, že se do konce roku nebude hromadně propouštět,“ doplnil Šlajsna.

Vše nakonec vyvrcholilo 13. dubna 1932 generální stávkou, která skončila smrtí dvou demonstrantů. Teprve poté začala vláda jednat a do pěti dnů uzavřela se stávkujícími dohodu.

Výstava o událostech, které si pro svou ideologii později přivlastnili komunisté, je určena hlavně školám a potrvá do 30. října. Po domluvě ji však může navštívit i veřejnost. Součástí je také virtuální realita, která návštěvníky přenese do hnědouhelného dolu, a komiks.