Gruzínec se dvěma kumpány ujížděl až do Bělehradské ulice, kde dostal smyk a naboural několik zaparkovaných aut. | foto: archiv MF DNES

Cizinec nabral na kapotu policistu a ujížděl hlídce, odsedí si tři roky

  • 5
Okresní soud v Ústí nad Labem poslal na tři roky do vězení Gogu Lagvilavu z Gruzie. Podle obžaloby cizinec na začátku ledna ujížděl policejní hlídce poté, co byl spolu se dvěma krajany vyrušen při pokusu o vykradení dodávky. Trojici se nejprve snažil zadržet policista v civilu. Toho obžalovaný nabral na kapotu.

Trojici podle spisu nejprve někdo vyrušil, a tak z dodávky nic nesebrali. Zároveň si cizinců všiml policista, který měl volno, a snažil se je zadržet do příjezdu kolegů.

Obžalovaný ho ale údajně ve snaze odjet nabral na kapotu svého vozu. Když dorazila hlídka, strhla se honička.

Zběsilá jízda skončila v Bělehradské ulici, kde prchající vůz dostal smyk, naboural několik zaparkovaných aut a odrazil je na chodník.

Lagvilava byl odsouzený za pokus o krádež, násilí proti úřední osobě a obecné ohrožení. Rozsudek je pravomocný, státní zástupce i obžalovaný se hned v jednací síni vzdali práva na odvolání.

Cizinec nakonec přijal trest i přesto, že popíral, že by se událost odehrála tak, jak ji popisuje obžaloba.

„Hájil se, že s krajany nic vykrást nechtěli. Policista v civilu prý na ně působil jako bezdomovec a oni z něj měli strach. Připustil následné ujíždění, což ale prý udělal kvůli tomu, že kamarád neměl doklady, a tak se bál, že by mohl mít problém,“ řekl soudce Martin Kredba.

Senát ukládal trest podle sazby nejpřísněji posuzovaného činu, tedy podle obecného ohrožení, zůstal ale u spodní hranice.

Kredba zmínil, že pokud jde o ujíždění, neměl dostatek důkazů pro to, aby mohl uložit přísnější trest. Podotkl, že v nabouraných autech nikdo neseděl.

Soud Lagvilavovi zároveň na dva roky zakázal řídit a vyhostil ho ze země. Až vyjde z vězení, musí na pět let opustit Česko. Jeho dva kumpány soud potrestal už dříve, vyhostil je na dva roky.