Jiří Rusnok zatím neupřesnil, do jaké míry se hodlá se svou vládou v demisi v prolomení limitů angažovat.

Jiří Rusnok zatím neupřesnil, do jaké míry se hodlá se svou vládou v demisi v prolomení limitů angažovat. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Neberte nám domovy, píší Litvínovští Rusnokovi kvůli těžebním limitům

  • 18
Sdružení Litvínov občanům poslalo premiérovi v demisi Jiřímu Rusnokovi dopis, aby přestal s přípravami na prolomení těžebních limitů. Obyvatelé města i obcí v okolí se bojí, že nikým nezvolený kabinet udělá rozhodnutí, které už další vláda nebude moci zvrátit. Rusnok se ve čtvrtek sejde se starosty.

"V posledních dnech jsme velmi zneklidněni, pobouřeni a rozhořčeni informacemi o snahách přehodnotit platné územní limity těžby," napsali členové sdružení Rusnokovi.

Rusnok se nedávno při návštěvě Mostu vyjádřil, že vládní nařízení z roku 1991 je "vyčpělé" a chce se svou vládou prosadit jejich zrušení.

Prezident Miloš Zeman, který jinak zrušení limitů také prosazuje, minulý týden řekl, že toto strategické rozhodnutí by měla učinit až nová vláda s politickým mandátem a Rusnokův přechodný kabinet by k tomu měl jen připravit podklady. Rusnok se poté vyhnul odpovědi na otázku, jestli se bude prezidentovým doporučením řídit (poslední vývoj zde).

Podle obyvatel Litvínova a okolí mají limity význam - pomohly například rozvoji města, neboť zrušily předchozí zákaz další bytové výstavby. Při těžbě za limity by se opět bouraly obce a lidé v okolí by dýchali prach.

"Žijeme v regionu s nejhorším životním prostředím v zemi. Prolomení limitů by znamenalo další zhoršení ovzduší, 24 obcí a měst by bylo bez možnosti dál se rozvíjet a došlo by zákonitě k odlivu mladých a vysokoškolsky vzdělaných lidí do jiných regionů," vyjmenovala předsedkyně sdružení Ivana Schettlová.

Místní už nechtějí hospodaření "po nás potopa"

Obyvatelé Litvínova navíc upozorňují, že úvahy o prolomení limitů pochází původně od těžařských společností, kterým jde především o zajištění jejich dalších zisků.

Při debatách o limitech se v poslední době objevují úvahy, že vládní nařízení z 90. let nemá smysl ve chvíli, kdy existuje upravený horní zákon. Podle něj se těžaři s majiteli domů musí nejprve dohodnout, takže je není možné násilné vystěhovat jako dříve.

"Už dnes se v okolí Horního Jiřetína objevují různá lobby překupníků o nákup a následný prodej nemovitostí, což způsobuje tlak na místní," upozornila však Schettlová na to, že místní nejsou v rovnocenné pozici.

Ve svém dopise obyvatelé Litvínova zdůrazňují, že nechtějí přijít o domovy ani o další perspektivu svého města. "Žádáme Vás jako předsedu vlády, abyste se zasadil o zachování limitů, a to aspoň do doby, než se náš kraj vyrovná s problémy, které mu z minulosti odkázalo hospodaření pod heslem ,po nás potopa‘," vyzývá otevřený dopis Rusnoka.

S Rusnokem se ve čtvrtek kvůli územním limitům těžby uhlí sejdou na Úřadu vlády starostové měst a obcí z Litvínovska. Chystají se za ním starosta Litvínova Milan Šťovíček, starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt, starosta Háje u Duchcova Karel Drašner a starosta Nové Vsi v Horách David Kádner.