Obžalovaný Dominik Makovička v jednací síni ústeckého krajského soudu. (10....

Obžalovaný Dominik Makovička v jednací síni ústeckého krajského soudu. (10. ledna 2024) | foto: Miloslava Hálová, MF DNES

Jako roubík zkoušel ponožky. Narkoman při krádeži v bytě málem zabil seniorku

  • 1
Za pokus o vraždu seniorky poslal ústecký krajský soud sedmatřicetiletého Dominika Makovičku na 12 let do vězení. Rozsudek je pravomocný, soud schválil dohodu o vině a trestu. Zdrogovaný muž se vloupal do bytu, kde chtěl krást, jenže jeho spící obyvatelka se probudila a začala křičet. Zloděj ji začal rdousit, přestal, až když upadla do bezvědomí.

Muži hrozil až výjimečný trest. Událost se stala loni v dubnu v bytě v Ústí nad Labem.

Makovička, jenž byl podle spisu pod vlivem pervitinu, chtěl z bytu odnést zlato, peníze, případně, jak sám poznamenal, nějaký lepší mobilní telefon.

„Poškozenou jsem vůbec neznal, věděl jsem jenom, že to je sousedka mojí sestry. Že má paní problémy s chůzí. Neznal jsem ani její věk, nic jsem nevěděl ani o jejích majetkových poměrech,“ vypověděl u soudu.

Do bytu se vloupal kolem třetí hodiny v noci a s rozsvíceným displejem mobilního telefonu ho začal prohledávat. Spící seniorka se probudila a začala křičet.

Makovička k ní přistoupil a začal ji zprvu oběma rukama rdousit, následně jí ústa překryl rukou, aby nemohla křičet. Když se žena snažila zvednout, přitlačil ji na postel a poté, co ho kousla do ruky, svlékl si druhou rukou ponožky a zkusil je použít jako roubík.

„Neměl jsem v plánu nic takového spáchat. Prostě jsem si koupil drogy a zjistil jsem, že mi zbylo málo peněz. Jak jsem si dal větší dávku drogy, tak jsem měl neodolatelnou touhu někde šmejdit, něco hledat, něco najít,“ zdůvodňoval Makovička vloupání do bytu.

Drogy jsem začal nenávidět

Poškozenou držel v sevření tak dlouho, dokud se nepřestala bránit a upadla do bezvědomí. Pak z bytu utekl. Po chvíli se vrátil na chodbu, aby se přesvědčil, že žena dýchá. „Poslouchal jsem za dveřmi. Slyšel jsem, jak naříká, tak jsem věděl, že je při vědomí. Myslel jsem, že se nevzbudí a o ničem nebude vědět. Jsem rád, že se paní nic nestalo, byl to zkrat,“ vypověděl.

„Moc mě to mrzí, málem jsem zabil člověka. Drogy jsem začal nenávidět,“ vysvětloval soudu s tím, že drogy bere pravidelně od svých patnácti let zhruba pětkrát týdně. Nejčastěji pervitin nebo marihuanu.

Státní zástupkyně Klára Kubátová původně uzavřela s obviněným dohodu o vině a trestu, na jejímž základě měl jít do vězení na 10 let. S tím ale soudní senát nesouhlasil.

Podle jeho vyjádření se Makovička dopustil jednání, které bezprostředně směřovalo k úmyslnému usmrcení jiného a mělo zakrýt jiný trestný čin. Takže se změnila právní kvalifikace činu a zpřísnila se trestní sazba, Makovičkovi tak hrozilo 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

Makovička se nakonec dohodl na trestu 12 let vězení v káznici s ostrahou. Nikdo ze zúčastněných se neodvolal, rozsudek je pravomocný.

Odsouzený Makovička už má v trestním rejstříku několik záznamů. Naposledy ho loni odsoudil Okresní soud v Ústí nad Labem za krádež k 250 hodinám obecně prospěšných prací, trest ještě nevykonal.