Vrchní soud v Praze rozhodl o přeložení věci k ústeckému krajskému soudu. Ženě, která údajně všemu přihlížela, by tak mohl hrozit vyšší trest.

Vrchní soud v Praze rozhodl o přeložení věci k ústeckému krajskému soudu. Ženě, která údajně všemu přihlížela, by tak mohl hrozit vyšší trest. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Kauza matky utýraného chlapce jde do Ústí, žena by mohla dostat vyšší trest

  • 9
Případ matky tříletého chlapce z Loun, jehož na začátku roku doslova utýral její tehdejší partner, nemá řešit lounský soud. Jak zjistil portál iDNES.cz, Vrchní soud v Praze rozhodl o přeložení věci k ústeckému krajskému soudu. Ženě, která údajně všemu přihlížela, by tak mohl hrozit vyšší trest.

Informaci portálu potvrdila mluvčí pražského vrchního soudu Simona Heranová. Konkrétnější však nebyla.

„Vrchní soud v Praze rozhodl v této věci o otázce věcné příslušnosti standardně v neveřejném zasedání. Rozhodnutí dosud nebylo doručeno stranám trestního řízení, a proto k jeho obsahu nebudou v této fázi sdělovány bližší informace,“ uvedla Heranová.

Sdílnější proto nebyl ani mluvčí ústeckého krajského soudu Jiří Barč. Pouze konstatoval, že spis na soud doputoval tento týden a příslušný soudce se s ním seznamuje.

Další kroky tedy zatím nejsou známé. Možná je například varianta, že věc dostane krajské státní zastupitelství k došetření.

Vrchní soud svým rozhodnutím vyhověl lounské soudkyni Adéle Baranové, jež měla původně případ řešit.

Lounské státní zastupitelství podalo na matku obžalobu k tamnímu soudu v létě pro neposkytnutí pomoci a ohrožování výchovy dítěte, za což by jí hrozilo až pět let. Baranová s tím však nesouhlasila.

„Myslím, že měla být použita jiná právní kvalifikace s vyšší trestní sazbou a věc by měl projednávat krajský soud,“ sdělila už dříve iDNES.cz Baranová. Spis a své námitky a návrhy proto poslala vrchnímu soudu.

V obžalobě je vedle matky viněn i známý bývalých partnerů. Také kvůli nečinnému přihlížení. Podle lounských žalobců se dopustil nepřekažení trestného činu s horní sazbou tři roky. I jeho záležitost je tak nyní již v režii krajského soudu.

Chlapec zemřel 16. února. Jeho otčím, jenž žil s matkou od loňského podzimu, ho nejméně od začátku letošního roku bil dlaněmi i vařečkou, kousal po celém těle, sprchoval studenou vodou, posazoval na sporák, pálil cigaretami či žehličkou nebo ho nechával klečet s nataženýma rukama, na které mu pokládal knížky.

Za těžké ublížení na zdraví a týrání svěřené osoby dostal u krajského soudu 16 let. Státní zástupce se však odvolal. Podle něj se muž dopustil vraždy a navrhoval pro něj trest o čtyři roky vyšší.

Za výchovu chlapce rozpálenou žehličkou dostal otčím 16 let, dítě utýral:

1. srpna 2019