Šluknovská radnice v rámci rozvoje turistické infrastruktury vybudovala novou...

Šluknovská radnice v rámci rozvoje turistické infrastruktury vybudovala novou vyhlídku na Židovském vrchu. Plošina se skleněným zábradlím vyšla na 964 tisíc korun. | foto: město Šluknov

Šluknov má novou vyhlídku, krásou kraje se mohou potěšit i vozíčkáři

  • 0
Turisté, cyklisté i občané Šluknova si mohou nejsevernější město České republiky nově prohlédnout pěkně shora. Radnice totiž v rámci rozvoje turistické infrastruktury vybudovala novou vyhlídku na Židovském vrchu. Plošina se skleněným zábradlím vyšla na 964 tisíc korun.

„Židovský vrch je historicky oblíbenou lokalitou v našem městě. V územním plánu se s vyhlídkou na centrum města počítalo už od roku 2009, se samotnou stavbou jsme ale začali až loni, kdy jsme získali dotaci,“ sdělil Martin Chroust, vedoucí odboru rozvoje a investic šluknovského městského úřadu.

„Nejprve byla vybudována opěrná zeď a konstrukce, letos byla vyhlídka dokončena,“ dodal Chroust s tím, že polovinu nákladů na vyhlídku hradila dotace z ministerstva pro místní rozvoj, druhou půlku zaplatilo město.

Vyhlídka na Židovském vrchu ve Šluknovském výběžku byla podle jeho slov vybudována nejen pro turisty a cyklisty, ale též pro občany města a handicapované lidi, kteří se na vyhlídku dostanou po nově vyasfaltované cestě.

Slavnostní otevření vyhlídky se uskutečnilo 17. července, šest dní po kolaudaci. „Lidé ji hojně navštěvují,“ sdělil Chroust s tím, že zatím je to jediná podobná vyhlídka ve městě.

Radnice by však ráda v nejbližší době postavila i dvě další nové rozhledny v blízkosti města.

„Již delší dobu máme projektově připravené dvě rozhledny, bohužel jsme na jejich stavbu zatím nezískali dotaci. Jedná se o Jitrovník (509 m n. m.) nad místní částí Království a Grohmannovu výšinu (457 m n. m.) nad Čítkovým Mlýnem. V obou místech už v minulosti rozhledny stály,“ dodal Chroust.

Nová vyhlídka se nachází na Židovském vrchu.

Nová vyhlídka se nachází na Židovském vrchu.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz