ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Sazka

Místo daně bych část výhry raději odvedl na dobročinnost, říká milionář

  • 93
Ze dne na den se stal milionářem muž z Ústecka, který vyhrál v jednom z dubnových losování Sportky více než 192 milionů korun. Částka je pátou nejvyšší výhrou v historii známé hry. Nově zavedená daň z výher nad milion korun ale muže připravila o téměř 30 milionů.

Plný tiket Sportky si podal při nákupu časopisu v jedné z pražských trafik, kde byl na služební cestě. Výherní čísla 10, 16, 28, 31, 33 a 49 mu vygeneroval terminál.

„Sportku sázím už přes dvacet let, někdy i více tiketů najednou. Pravidelně hraju i Eurojackpot, jen se mi až doteď vyšší výhry vyhýbaly,“ svěřil se šťastný milionář.

„Zpočátku jsem vůbec nemohl uvěřit, že je ze mě milionář. Po opakovaných kontrolách tiketu na internetu mi došlo, že jsem opravdu vyhrál tuhle obrovskou sumu. Byl to prostě neskutečný pocit štěstí,“ uvedl.

O výhru se přišel přihlásit v doprovodu manželky téměř měsíc po losování. Už v té chvíli měl jasno, jak s penězi naloží.

Několik desítek milionů korun nechal poslat na bankovní účty členů nejbližší rodiny, část výhry plánuje postupně věnovat spolkům na ochranu zvířat, které spolu s manželkou už řadu let podporují.

Tiket, který vyhrál 192 milionů.

„Daň z výher mi vadí, protože není vůbec jasné, kam pak peníze směřují. Raději bych stejnou částku povinně odvedl na dobročinnost,“ řekl muž.

Podle sdělení Petra Týbla ze Sazky si mohl držitel milionového tiketu odnést 270 tisíc korun v hotovosti, výherce ale této možnosti nevyužil.

V letošním roce díky hrám Sazky přibylo 52 milionářů. Dohromady si rozdělili 524 547 626 korun.

Dnes je to přesně pět let ode dne, kdy padla nejvyšší výhra v historii českého loterijního trhu.

V tento den vyhrál muž z Pardubicka v Eurojackpotu rekordní 2,466 miliardy korun. „Když tehdy dorazil, byl poměrně klidný. Neustále ale opakoval, že musí stihnout vlak,“ zavzpomínal Týbl.