Celníci za úplatek radili, jak uniknout stíhání. Vedoucí dostal tři roky

  • 2
Okresní soud v Lounech rozdal tresty čtyřem celníkům, kteří poradili za úplatu vietnamské obchodnici, jak se vyhnout trestnímu stíhání. V jejím obchodě a pronajatém bytě totiž objevili nekolkované cigarety a tabák. Vedoucí zásahu dostal nepodmíněný trest, jeho kolegové podmínku.

Celníci Josef Pöschl, který byl vedoucí hlídky, Jaromír Pöpprle, Karel Morava a Jiří Krýdl se 16. července 2015 náhodně rozhodli zkontrolovat večerku v Žatci. Nalezli tam tři nekolkované krabičky tabáku, poté se rozhodli zkontrolovat i byt obchodnice, který se nachází ve stejném domě.

Během několikahodinového zásahu spáchali několik trestních činů - zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a nadržování. Pöschl za to dostal tři roky vězení, ostatní pětiletou podmínku a všichni musejí uhradit peněžitý trest ve výši 20 tisíc korun. Po dobu pěti let také nesmějí pracovat u celní správy a jiného bezpečnostního sboru.

„Vedoucí zásahu sehrál zásadní roli, a proto byl potrestán represivním trestem,“ zdůvodnila rozdíly v trestech soudkyně Hana Bachová.

Trest není pravomocný, obžalovaní i státní zástupce se na místě odvolali.

Na případ se přišlo díky odposlechům obchodnice, kterou kriminalisté sledovali kvůli jiné daňové kauze.

Obžalovaní vinu popřeli a vietnamská obchodnice odmítla v přípravném řízení i u soudu vypovídat. Díky odposlechům kriminalisté popsali, k jaké dohodě došlo.

Přijali úplatek 30 tisíc korun a cigarety a tabák za 50 tisíc korun

„Celníci přijali úplatek ve výši 30 tisíc korun a několik desítek kartonů cigaret a balení tabáku v celkové hodnotě 50 tisíc korun. Za to poradili obžalované, aby předložila fiktivní nájemní smlouvu na užívání části bytu třetí osobou, a tak se vyhnula trestnímu stíhání. Vstup do bytové jednotky si navíc vynutili pod nátlakem, k prohlídce neměli zákonné oprávnění,“ uvedl krajský žalobce.

Celníci, kteří jsou postaveni mimo službu a jeden u celní správy skončil, od začátku vinu popírají. Podle nich jde o vykonstruovanou kauzu. Žalobce podle nich vychází z tvrzení jedné paní, z nichž sestavil vymyšlený příběh.

„Nejsem si vědom, že bych se já nebo někdo z kolegů dopustil toho, co je nám kladeno za vinu. Nikomu jsme neradili, jak se vyhnout trestnímu stíhání, žádný úplatek jsme nevzali, cigarety a ani tabák jsme si nenechali,“ odmítl Josef Pöschl v závěrečné řeči. Na jeho slova se odkázali i ostatní celníci.

Pöschlův obhájce upozornil, že z odposlechů, které označila obžaloba i jako nezákonné a ve kterých vietnamská obchodnice výši úplatku měnila, také vyznívá, že celníci nabídku úplatku skutečně dostali, a to dokonce ve výši 150 tisíc korun, a že ji odmítli.

Soudkyni na tom ale zarazil fakt, že o tom není záznam v protokolu o zásahu. Z dokazování také vyplynulo, že pracovníci celní správy si nebyli jistí, jak v případu správně postupovat. 

Majitelka večerky a její známý vyvázli s čtyřletou podmínkou

Na lavici obžalovaných se ocitla i majitelka večerky Thi Hanh Vu a její známý Hu Thi Pham, který jí radil a nabídku úplatku tlumočil. Soud oba potrestal čtyřletou podmínkou.

S peněžitým trestem 80 tisíc korun odešel do soudu majitel domu Bedřich Sedláček, který prostory obchodnici pronajímal a který se dopustil napomáhání trestnému činu tím, že vystavil fiktivní nájemní smlouvu na třetí osobu.