Petr Globočník

Petr Globočník | foto: archiv SZ

Po volebním úspěchu se zastupitel přestěhuje zpět do ghetta v Janově

  • 20
Petr Globočník z uskupení Litvínov do toho! na sociální síti slíbil, že pokud uspěje v komunálních volbách, přestěhuje se do litvínovské sociálně vyloučené lokality Janov. Stalo se, a tak by tam měl bydlet minimálně po dobu trvání zastupitelského mandátu.

Petr Globočník v Janově vyrostl. Na tomto sídlišti žil až do svých jednadvaceti let, kdy se rozhodl osamostatnit a čtvrť vyměnil za centrum města. Teď se chystá do Janova vrátit. 

Nyni pětatřicetiletý muž byl lídrem uskupení Litvínov do toho! složeného ze Zelených, Pirátů a nezávislých kandidátů. Od voličů získali přes jedenáct procent hlasů a ve 23členném zastupitelstvu obsadí tři křesla. 

„Tři mandáty byly pro nás tím nejoptimističtějším předpokladem,“ říká o volebním výsledku Globočník, jenž už prý shání byt, ve kterém bude žít i se svou partnerkou a malou dcerou.

„Stěhovat se plánuji někdy po Novém roce. Určitě z toho neuhnu,“ podotýká.

Výsledky komunálních voleb v Litvínově najdete zde

„Nešlo o laciné gesto, ryzí kalkul. Spíš jsme chtěli, aby lidi viděli, že to s Janovem myslíme vážně. Byl jednou z priorit našeho programu,“ komentuje dál netradiční slib, který padl pouhý den před otevřením volebních místností.

Podle něj se politici do Janova roky jezdí dívat a nic se neděje.

„Já tam toho chci být opravdu součástí. Když to budu mít, lidově řečeno, pod nosem, pak se k tomu teprve můžu skutečně vyjadřovat,“ pokračuje Globočník.

Na sídlišti v následujících letech zmizí několik prázdných paneláků. Dosluhující vedení města je vykoupilo a nechá je zdemolovat.

Globočníkovo uskupení například navrhuje, aby město ve vykupování domů pokračovalo, některé opravilo a využívalo je v rámci takzvaného prostupného bydlení pro bezproblémové obyvatele. 

Zmiňuje také nulovou toleranci vůči školní absenci, motivační stipendijní program pro děti nebo zapojení místních do obnovy sídliště a úklidu.

Následující volební období nicméně podle všeho stráví v opozici, protože vítězné hnutí ANO nabídlo koaliční spolupráci komunistům, SNK ED a Sdružení Litvínováci a nyní společně ladí koaliční smlouvu. 

„Hodláme i z opozice přicházet s konstruktivními návrhy a snad tomu bude vedení města otevřené,“ míní Globočník.