Pravčická brána

Pravčická brána | foto: Václav Sojka

Národní park České Švýcarsko ustupuje civilizaci. Ubude klidových území

  • 13
Národní park České Švýcarsko přijde o čtyři procentní body klidových území. Rada a správa parku se dohodly na novém návrhu klidových zón. Ty jsou obdobou dřívějších prvních zón národního parku. Pro pohyb lidí tam platí nejpřísnější pravidla. Rozloha klidových míst se má zmenšit z 21 na 17 procent, ale budou celistvější.

Materiál nyní postupuje na ministerstvo životního prostředí, které změnu zón musí schválit, informoval mluvčí parku Tomáš Salov. 

Do klidových území smí návštěvníci vstupovat pouze po značených turistických stezkách, aby nenarušili vývoj citlivých a zranitelných ekosystémů nebo jejich složek. Ministerstvo klidová území vyhlásí opatřením obecné povahy.

Pohyb v národním parku bude omezen na značené turistické cesty na sedmnácti procentech jeho rozlohy. V současné době toto omezení platí na 21 procentech území parku. 

Celková rozloha klidových území je podle Salova sice nižší, a to zejména kvůli změně metodiky pro jejich vymezování, zároveň však jsou území celistvější, namísto dřívějších sedmi oblastí prvních zón v národním parku budou pouze tři rozsáhlejší klidová území.

Dohodnutý návrh klidových území rada národního parku přijala 22 hlasy z 28 možných, jeden člen se hlasování zdržel a pět členů se jednání nezúčastnilo.

„Dohoda o vymezení klidových území je důležitým krokem, kterému předcházela řada náročných jednání,“ uvedl ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.

,