V muzeu jsou k vidění vojenské uniformy, motocykly, zbraně a další artefakty....

V muzeu jsou k vidění vojenské uniformy, motocykly, zbraně a další artefakty. Většina z nich jsou originály. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

Ze sbírky vojenských věcí vytvořili dva nadšenci vlastní muzeum války

  • 0
Vojenské uniformy, dobové zbraně, vlajky, novinové zprávy, mapy, fotografie, ale i motorky či interiér velitelského stanoviště německé armády z období 2. světové války ukazuje nové muzeum, které vzniklo v Libočanech u Žatce.

V nárožním domě na návsi ho vybudovali kamarádi Martin Chrenko a Petr Darebný. Otevřelo se o víkendu, ve dnech, kdy se před 74 lety chýlila válka v Evropě ke konci. Další možnost navštívit muzeum bude dnes od 11 do 16 hodin.

„Návštěvníci tu uvidí několik uniforem, a to jak Němců, tak Spojenců – Čechoslováků, Američanů, Britů či Sovětů. Dále různé ruční zbraně, válečné motorky, dobové fotky a různé vojenské doplňky,“ přiblížil Martin Chrenko.

V muzeu jsou vystaveny stovky artefaktů. S jejich sbíráním začal už před patnácti lety.

„Většina jsou originály, něco ale i repliky, třeba některé uniformy. V dnešní době je to finančně velmi nákladný koníček a originály se shánějí obtížně. Doba, kdy se vojenské věci válely lidem po půdách, je pryč. O to víc je toho mezi sběrateli a cena jde nahoru,“ dodal Chrenko.

Muzeum je na první pohled dobře rozpoznatelné a návštěvník ho určitě nemine. Na boku domu s kamuflážním nátěrem je střílna, ze které míří do ulice atrapa kulometu.

Do interiéru se vchází přes malá dvířka, vstup je replikou vojenského bunkru řopíku. Jako bunkr vypadá i sklep, je stylizován do podoby improvizovaného velitelství německé armády.

Muzeum vybudovali zcela sami a bez dotací

„Přestavba domu nám trvala rok a tři čtvrtě a vše jsme si financovali sami bez dotací. Do budoucna plánujeme ještě rozšíření, chceme přistavět další patro a expozici rozšířit, mimo jiné o historické dokumenty a knihy,“ vysvětlil Chrenko.

Přímo proti vstupu stojí motocykl BMW R-71 se sajdkárou, který využívala vojska třetí říše. „Před lety jsem ji koupil jako šrot v Rusku. Renovace zabrala 4,5 měsíce práce,“ pyšní se Chrenko. Chtěl by získat i pásovou motorku Kettenkrad. „To je hodně drahý sen,“ usmívá se.

Válečné muzeum bude zpočátku otevřené jedenkrát až dvakrát měsíčně, oba zakladatelé totiž chodí do zaměstnání. Prohlídky pak budou mít formu komentovaných exkurzí pro skupiny návštěvníků.