Takto to dopadlo za blokem 13, když na mosteckém sídlišti Chanov technické služby na zkoušku deset dní neuklízely.

Takto to dopadlo za blokem 13, když na mosteckém sídlišti Chanov technické služby na zkoušku deset dní neuklízely. | foto: MÚ Most

Most přestal na zkoušku uklízet Chanov, za deset dní bylo pod okny smetiště

  • 704
Mostecké technické služby na zkoušku deset dní neuklízely odpadky kolem domů na sídlišti Chanov. Výsledek byl katastrofální. Za blokem 13 to rázem začalo vypadat jako na smetišti. Místní totiž odpadky házejí z oken přímo na trávník a chodníky.

„Tohle je realita. Takto to vypadá, když se přestane na deset dní uklízet za blokem 13 v Chanově, kde dochází k neustálému vyhazování drobného i neskladného odpadu ven přímo z oken za dům,“ komentuje nepořádek mluvčí magistrátu Klára Vydrová.

„Přitom lidé v této lokalitě, ale samozřejmě i v ostatních lokalitách našeho města, mají dost možností, jak se odpadů vyprodukovaných jejich domácnostmi zbavit. Bez toho, aby je museli vyhazovat z okna,“ dodává Vydrová.

O úklid veřejných prostranství na sídlišti v Chanově se jinak Technické služby města Mostu starají každý pracovní den.

„Město se rozhodlo deset dní za bytovým domem neuklízet, aby se přesvědčilo o přístupu obyvatel k nakládání s odpady,“ vysvětlil primátor Mostu Jan Paparega.

„Výsledek je naprosto alarmující. Přesvědčili jsme se o tom, že zde není vůle k běžnému nakládání s odpady, natož k jejich třídění,“ zhodnotil experiment.

Problémy s odpadem však nejsou jenom v Chanově, upozorňuje mluvčí Vydrová. „Upozornění, jak se lidé chovají při ukládání odpadu, je zaměřené na celé město. V různých lokalitách, například na Stovkách, dochází k tomu, že lidé místo toho, aby smetí odnášeli do kontejneru, hází je z okna,“ říká.

„Snažíme se proto jít preventivní cestou a lidem ukázat, jak jejich nezodpovědnost dopadá. Chceme, aby se sami zamysleli a nedělali to,“ doplnila Vydrová s tím, že další podobný pokus zatím město nechystá.

Na chanovském sídlišti žije kolem tisícovky obyvatel. Několik vybydlených paneláků už město zbouralo, nyní se chystá demolice bloku 3. Zanedbané bloky 6 a 10 by si chtěli podle některých dřívějších vyjádření místní opravit svépomocí.

Zdevastovaný blok 3 v Chanově chce Most poslat co nejdříve k zemi: