Služebna policie v ústecké čtvrti Střekov.

Služebna policie v ústecké čtvrti Střekov. | foto: Policie České republiky

Ústecký magistrát a obvod Střekov se přou o služebnu státní policie

  • 0
Spor o služebnu státní policie na ústeckém Střekově se rozhořel mezi magistrátem a vedením obvodu. Podle krajského policejního ředitele Jaromíra Knížete jsou už pronajímané prostory policii malé a nesplňují hygienické podmínky.

Krajský policejní ředitel se proto obrátil už před časem na obvod a teď nově i na magistrát, aby situaci začaly řešit. V opačném případě pohrozil odchodem.

Primátorka Věra Nechybová (UFO) už oznámila, že rada města chce pozemek i samotnou budovu, kde služebna sídlí, získat pod svou správu a zajistit nutné opravy. 

„Nemůžeme dopustit, aby se policie odstěhovala ze Střekova, je třeba celou věc rychle vyřešit,“ uvedla Nechybová.

K převodu je potřeba souhlas rady střekovského obvodu. Ta věc projedná během dneška, dle předběžného vyjádření zastupitelů s tímto krokem ale obvod nesouhlasí. Přišel by tím o část peněz do rozpočtu.

„Myslím, že je to zbytečný krok, Střekov situaci umí vyřešit sám, jen na to nemáme peníze. Ze služebny máme příjem, policie platí nájem a převodem bychom tak přišli o finance, kterých už tak máme málo,“ říká starostka Eva Outlá.

Požadavky policie projekt prodražily

Podle města se policie snaží se zástupci Střekova marně jednat o rekonstrukci už několik let. 

Outlá má na věc jiný náhled. Podle ní jednání vedla k vypracování projektu na rozšíření a rekonstrukci budovy, jenže požadavky policie jej prodražily na částku, kterou obvod momentálně nemá – a magistrát mu na to odmítl přispět.

„S policií jednáme od roku 2014, nabídli jsme jim možnost rozšíření prostor. Úřad odhadl náklady na 1,5 milionu, požadavky policie je ale navýšily na 5 milionů. Ty radnice nemá. Při schvalování rozpočtu jsme je žádali, magistrát je neuvolnil. Proto jsem se obrátila na ministerstvo vnitra, ale stát do cizího majetku investovat nemůže. Nezbylo mi než doporučit policii, aby se obrátila na primátorku,“ líčí svůj pohled Outlá.