Magistrát města Ústí nad Labem.

Magistrát města Ústí nad Labem. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Odměny kolegů neřeknu, psal dokola úředník. Dostal pokutu a zákaz činnosti

  • 11
Peněžitý trest 180 tisíc korun a čtyřletý zákaz činnosti ve vedoucích funkcích uložil Okresní soud v Ústí nad Labem tajemníkovi tamního magistrátu Miloši Studenovskému. V minulosti totiž, když na úřadě zastával post šéfa právního odboru, opakovaně neposkytl informace o výši odměn úředníků. Činil tak i navzdory názoru nadřízeného krajského úřadu.

První žádost, které se případ týká, dorazila na magistrát v únoru 2016. Lukáš Blažej, ústecký opoziční zastupitel, chtěl jejím prostřednictvím na základě zákona o svobodném přístupu k informacím zjistit, jaké odměny měli jednotliví vedoucí odborů za červen 2015.

Studenovský následně vydal celkem 16 rozhodnutí, kterými Blažejovu žádost částečně zamítl. „Opakovaně přitom nerespektoval závazný právní názor a neřídil se závazným právním názorem nadřízeného orgánu, tedy Krajského úřadu Ústeckého kraje, který v dané věci vystupoval jako orgán odvolací,“ stojí ve verdiktu okresního soudu, který portál iDNES.cz získal.

Krajský úřad s odkazem na dřívější rozhodnutí Nejvyššího správního soudu jasně opakovaně konstatoval, že by informace poskytnout měl s tím, že je nutné respektovat sjednocenou judikaturu, nikoli se řídit vlastním přesvědčením.

V červenci 2016 poslal Blažej na radnici další žádost. V té ho zajímalo, jaké odměny měl tehdejší tajemník v prvním pololetí roku. Studenovský však žádost osmnáctkrát zamítl, znovu navzdory krajskému úřadu.

„Takto činil, ačkoli jakožto vystudovaný právník s mnohaletou praxí v úřední funkci věděl, že jeho postup je nesprávný a nezákonný,“ podotkl soudce Pavel Kuděla.

Město muselo následně Blažejovi na základě soudních rozhodnutí vyplatit odškodnění 171 tisíc korun.

Muselo ho to silně frustrovat...

Soudce Kuděla, podle něhož se obviněný dopustil zneužití pravomoci úřední osoby, v rozhodnutí doslova napsal, že Studenovského počínání muselo Blažeje silně frustrovat kvůli evidentní nemožnosti domoci se svého práva.

„Obviněný svým jednáním zapříčinil nepřiměřeně dlouhou procesní situaci opětovného vydávání prvostupňových rozhodnutí, která byla následně vždy zrušena v odvolacím řízení. V případě první žádosti se jednalo o 35 měsíců, v případě druhé o 30 měsíců,“ napsal soudce.

Uložený zákaz výkonu vedoucí funkce se týká orgánů státní správy a územní samosprávy. Verdikt padl formou trestního příkazu, nekonalo se tedy hlavní líčení. Soudce ho nařídí v případě, že by proti rozhodnutí byl podán odpor, což se podle všeho stane.

„Budu ho podávat, protože s tím výrokem absolutně nesouhlasím. Považuji ho za chybný,“ sdělil iDNES.cz Studenovský. Už dříve se nechal slyšet, že nevidí důvod k tomu, aby rezignoval na svou současnou funkci tajemníka.