Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dětská psychiatrie už nemá děsit. Stát jedná o opravě kritizovaného zařízení

  6:23
Zchátralé prostory Dětské psychiatrické nemocnice v Lounech by mohly ještě letos projít velkou rekonstrukcí. Jedná o tom ministerstvo zdravotnictví s vlastníkem budovy. Zařízení se nedávno dostalo na přetřes kvůli fotografiím zanedbaného interiéru s dramatickým popisem. Rozjela se kvůli tomu dokonce veřejná sbírka.

Úpravy mají být podle ředitelky nemocnice Nikol Přibilové takové, aby interiér vyhovoval standardům dětské psychiatrické péče a působil na děti s bolavou duší příjemně.

„O rozsahu oprav a financování nyní jednáme s vlastníkem objektu a ministerstvem zdravotnictví. Ráda bych, aby během letních prázdnin proběhly základní opravy vnitřku budovy, které by zahrnovaly mimo jiné i nové podlahy a omítky,“ popsala Nikol Přibilová.

Konkrétní plán a rozsah rekonstrukce má být hotový do konce března. Část nákladů by měl hradit vlastník budovy, kterým je soukromá společnost, což by se následně promítlo do ceny pronájmu - ta by byla vyšší než nyní. Pokud se by se na tom ale zainteresované strany nedohodly, k výraznému a hlavně rychlému zlepšení tristního stavu nedojde.

To, že nejsou prostory vůbec ideální, se ví přitom řadu let. Problém ale je, že nemocnice je v pronajaté budově, sama od sebe tak potřebné úpravy realizovat nemůže. Před třemi lety situaci kritizoval i veřejný ochránce práv. Prostředí se podle jeho zjištění od té doby výrazně nezměnilo - strohé pokoje s minimem vybavení, pokoje s vykachlíkovanými zdmi, chybějící dveře na toalety i do sprch či mříže na oknech.

„Dětští pacienti zůstávají v nemocnici týdny i měsíce. Není fér, že se kromě svého závažného duševního onemocnění musí potýkat i s místními nedůstojnými podmínkami. Neutěšené prostředí psychice léčených dětí rozhodně neprospívá,“ uvedl zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm a apeloval nyní na ministerstvo zdravotnictví, aby zajistilo vhodnější podmínky.

To, že se řešení nedůstojného stavu rýsuje i přes letitou kritiku až nyní, je důsledkem i toho, že nemocnice v minulosti řešila akutnější problém, a to nedostatek personálu. Ministerstvo dokonce zvažovalo o úplném uzavření. Od záměru po kritice odborníků nakonec ustoupilo.

Plánované stavební práce se nemohou uskutečnit za plného ani částečného provozu zdravotnického zařízení, které má dvě oddělení - dívčí a chlapecké s kapacitou 50 pacientů ve věku od tří do 18 let. Hluk, pohyb dělníků a prach by totiž výrazně narušoval péči o děti s psychiatrickými diagnózami.

„Na dobu rekonstrukce bude nutné nemocnici uzavřít,“ popsala Přibilová s tím, že péče o pacienty dočasně převezmou jiná zařízení v zemi. Provoz dětské psychiatrické ambulance by zřejmě zůstal i v průběhu oprav zachován.

Vedení nemocnice plánuje i pořízení nového vybavení - nábytku a pomůcek pro děti. Peníze na to získalo od lidí, kteří přispěli do veřejné sbírky. Vybralo se přes 670 tisíc korun, což je o 160 tisíc víc, než bylo v plánu. Přispělo 800 dárců. „Jsem nadšená, že se podařilo vybrat víc, než jsme zadali konečnou částku. Peníze jsou určeny na vybavení nemocnice, část jich půjde třeba na renovaci dvou heren a využití dalších peněz je na uvážení paní ředitelky,“ podotkla iniciátorka sbírky Lucie Šaléová.

Ředitelka Přibilová za peníze na vybavení velmi děkuje. „Chci přizvat i designéry, aby výsledek odpovídal nejen potřebám pacientů, ale aby celek působil příjemně,“ přiblížila.

Jako z hororu, děsí lidi fotky z dětské psychiatrie. Skládají se na vybavení

Avšak osobně ji mrzí, za jakých okolností a jakým způsobem byla sbírka komentována, kdy byla nemocnice popisováno jako místo z hororu. To prý odradilo některé rodiče, kteří sem odmítli děti, které to potřebovaly, hospitalizovat. Negativně se to odráží i v zájmu personálu tady pracovat. „Pokud si někdo přečte o tom, jak je to tady hororové prostředí, tak se sem moc nepohrne,“ konstatovala. Aktuálně tady hledají psychology i psychiatry.

I proto doufá, že ministerstvo neustoupí od záměru výstavby nové budovy. O této variantě se už nějakou dobu mluví a podle Přibilové by to bylo nejlepší řešení. Vedení nemocnice už má vytipovaný pozemek. Nákup pozemku a financování výstavby by musel zajistit stát. Jak ale řekla Přibilová, je to ještě běh na dlouhou trať, který potrvá roky.

  • Nejčtenější

Rasový motiv, řekl žalobce o bitce v Dubí. Čtyřem obžalovaným navrhl vězení

22. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:45

U teplického okresního soudu zazněly závěrečné řeči v případu napadení mladého muže na koupališti v...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

Lidé vyhráli. Lithium se patrně bude zpracovávat na Chomutovsku, ne u Teplic

24. dubna 2024  18:29

Lidé, kteří protestovali proti zpracování lithia v lokalitě Újezdeček u Košťan na Teplicku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Jiné trasy i čísla linek. Změny v MHD jsou nutné, říká šéfka dopravního podniku

29. dubna 2024  11:28

Sotva si cestující v MHD v Ústí nad Labem zvykli, že se do vozů kromě centra města nastupuje pouze...

Plzeň - Teplice 3:0, góly až po přestávce, dvakrát se trefil Chorý

28. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  19:39

Až do druhého poločasu si diváci v Plzni počkali na branky, po poločase ale viděli rovnou tři....

Záchranáři měli ve vzduchu naráz tři vrtulníky, zasahovali i na hoře Říp

28. dubna 2024  15:56

V Ústeckém kraji zasahovaly v jednu chvíli tři záchranářské vrtulníky. Jeden letěl pro vážně...

Zámek v Pětipsech měl nakročeno k zániku, díky spolku už je polovina opravená

28. dubna 2024  8:40

Zámek Pětipsy mezi Žatcem a Kadaní se probouzí k životu. Ruina bez střechy, podlah a stropů, s...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...