Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šikanuje, stěžují si na ředitele školy. Nemůžu dát na dojmy, říká starosta

  11:01
Dusná atmosféra panuje na základní škole v Lomu na Mostecku. Ředitel Jan Zajíc čelí nařčení několika současných i bývalých zaměstnanců, že se nevhodně chová k podřízeným, především k ženám. Má to spočívat mimo jiné v sexistických narážkách. Podle ředitele jsou to lži. Město ho odvolat nehodlá.

Budova základní školy v Lomu na Mostecku | foto: Miroslava Strnadová, MF DNES

„Odešla jsem ze školy kvůli němu, protože jsem jeho chování už nedávala. Vůbec se neumí chovat k podřízeným. Kolikrát mi volal i v noci a úkoloval mě. Když jsem se ohradila, tvrdil mi, že musím být k dispozici pořád,“ řekla jedna z bývalých zaměstnankyň. Její jméno redakce zná, nebude ho však, stejně tak jako u dalších bývalých i současných pracovníků, zveřejňovat.

Podle současné pracovnice lomské školy má ředitel na některé kolegyně sexistické narážky nebo je zesměšňuje za to, jak vypadají. „Chodily se ke mně vyplakat. Když jsem mu řekla, že stojím při nich, tak mi začal dělat zle. Zadával mi takové úkoly, které nešlo v jím požadovaném čase zvládnout. Kolikrát zničehonic vlítnul do vyučovací hodiny. Hospitace nejsou nic zvláštního, dělají se běžně, ale v jeho podání to bylo velmi stresující, kdy mě shazoval i před žáky,“ popsala žena.

Před několika měsíci na škole vznikla odborová organizace. To mělo prý ředitele naštvat. „Reagoval na to tak, že toho, kdo bude v odborech, nesnáší, a že bude mít ztížené podmínky, například v čerpání volna. Hrozil, že o prázdninách bude v práci a že mu vymyslí činnost, která tak hezká nebude,“ vylíčila další.

V lednu letošního roku zasahovala v budově školy dokonce policejní hlídka. Přivolal ji někdo z pracovníků kvůli velmi vyhrocené rozepři mezi jednou zaměstnankyní a ředitelem. Konflikt se poté utišil a vzhledem k tomu, že hlídka nezjistila žádné protiprávní jednání, policie věc odložila.

Inspekce: Většina stojí za ředitelem

Jan Zajíc působí na lomské škole řadu let, nejdříve jako zástupce ředitele, před čtyřmi lety pak byl tehdejším vedením radnice povýšen. Už tehdy se prý o jeho stylu jednání s podřízenými ženami vědělo.

Sám nařčení z bossingu a psychického násilí rázně odmítl. „Nemá to žádný reálný základ. Za mě je na škole všechno v pořádku. Nevidím do hlavy těm, kdo tohle tvoří a co za tím je, neumím to rozklíčovat,“ reagoval a odkázal na výsledek kontroly inspektorátu práce.

Inspektoři šetřili i vztahy mezi zaměstnanci. Vyzpovídali jich osmnáct a většina z nich se postavila za Zajíce. Na nevhodné chování a zastrašování v souvislosti se vstupem do odborů poukázali tři.

Na škole prý panuje atmosféra strachu. „Řada kolegů se bojí proti řediteli cokoliv říci, aby jim nedělal problémy nebo jim nesebral odměny,“ přiblížili Zajícovi kritici ve škole.

Sám ředitel už by chtěl mít celou situaci vyřešenou. „Upřímně jsem doufal, že po tom, co inspektorát práce objasnil, že k ničemu protiprávnímu nedocházelo, již bude klid jen na práci. Za mě si myslím, že když je všeobecně jasné, že se nic špatného nedělo, tak je zde pokus mě pošpinit prostřednictvím médií,“ poukázal Zajíc.

Radní: Arogance moci

Napjatou situaci ve škole řeší i její zřizovatel, tedy město. Téma se probíralo na jednání zastupitelstva. Kritici chtějí, aby radnice razantně zasáhla.

„Několikrát jsem se s nimi sešel, vyslechl je a doporučil jim, aby se obrátili na inspektorát práce či policii. Nemohu odvolat ředitele školy na základě nějakých dojmů, musím postupovat podle zákona, jinak by nám hrozil soud,“ sdělil starosta Vladimír Urban (Svobodní) s tím, že není ani na jedné straně.

„Jsou tu nějaké výpovědi, ale mám tu také petici, ve které se další zaměstnanci za ředitele postavili. Celá situace mě mrzí, protože to má především negativní dopad na celou školu,“ dodal.

Kritičtější je lomský radní pro školství Marian Dancso (OMMO – hlas občana). „Nebudu zacházet do detailů, ale pan ředitel je z mého pohledu člověk bez jakéhokoliv morálního kreditu. Jeho chování vůči některým zaměstnancům včetně těch, kteří se buď dobrovolně, nebo pod nátlakem rozhodli svou práci opustit, považuji za učebnicový příklad toho, jak se s lidmi jednat nemá. Arogance moci,“ uvedl.

V případném odvolání ředitele školy je město opatrné i kvůli dřívější zkušenosti. V roce 2015 tehdejší vedení radnice nezákonně odvolalo ředitelku školy a ještě ji veřejně nepravdivě obvinilo z krádeže. Žena se následně úspěšně soudila.

17. února 2016

  • Nejčtenější

Rasový motiv, řekl žalobce o bitce v Dubí. Čtyřem obžalovaným navrhl vězení

22. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:45

U teplického okresního soudu zazněly závěrečné řeči v případu napadení mladého muže na koupališti v...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

Lidé vyhráli. Lithium se patrně bude zpracovávat na Chomutovsku, ne u Teplic

24. dubna 2024  18:29

Lidé, kteří protestovali proti zpracování lithia v lokalitě Újezdeček u Košťan na Teplicku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Zámek v Pětipsech měl nakročeno k zániku, díky spolku už je polovina opravená

28. dubna 2024  8:40

Zámek Pětipsy mezi Žatcem a Kadaní se probouzí k životu. Ruina bez střechy, podlah a stropů, s...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Evropská šance pro Teplice. Ve srandě to v kabině zazní, přiznává Trubač

27. dubna 2024  14:35

Léta se klepaly v nervácích o udržení, teď se prvoligové Teplice třesou na boj o poháry. Jejich...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...