Francouzský spisovatel Laurent Guillet na litvínovském hřbitově. | foto: ČTK

Francouz šel 2 200 kilometrů uctít v Litvínově strýce a jiné oběti válek

  • 5
K památníku na litvínovském hřbitově dopoledne dorazil po téměř 2 200 kilometrech pěšky francouzský spisovatel Laurent Guillet. U pamětní desky položil spolu se starostkou Litvínova květiny a zapálil svíčky, aby tak uctil památku obětí světových válek.

Pouť Guillet začal 26. května v Bretani. Myšlenkou projektu bylo původně uctění památky Guilletova prastrýce Josepha Santerrea. Tento válečný zajatec zemřel v roce 1945 v jednom z pracovních táborů mezi obcí Záluží a Horním Litvínovem. 

„Takových Josephů ale zemřely ve druhé světové i v první světové a také v dalších válkách tisíce. Tímto svým mírovým projektem chci oběti válek připomenout a uctít jejich památku,“ řekl v Litvínově Guillet. 

U památníku zapálil i svíčku se jmény, která na ni napsali lidé, s nimiž se na své cestě setkal. Připomněli si tak své blízké, kteří zemřeli ve válce.

Hlavními zastávkami Guilletovy cesty bylo osm měst ve Francii, Německu a Česku, která nějak souvisela s osudem jeho prastrýce. Poutníka podpořila i řada dalších starostů měst a obcí i mnoho dalších lidí. 

Cesta mu trvala 83 dnů

„Laurenta jsme ve středu přijali, teď s ním částečně půjdeme. Myslím si, že je důležité, abychom si tyto hrůzné činy připomínali, protože je varující nárůst extremismu ve světě. Nová generace už absolutně neví a už většinou ani nemá možnost mluvit s pamětníky. Takže je dobře, že takoví nadšenci připomínají minulost prostřednictvím tohoto projektu,“ uvedla litvínovská starostka Kamila Bláhová.

Guillet na své 2 200 kilometrů dlouhé cestě nevyužil žádný dopravní prostředek. Denně urazil vždy asi 30 kilometrů a jeho pouť trvala 83 dnů. Všechny potřebné věci nesl v krosně na zádech. 

„Mám tam vše, co jsem potřeboval. Tři trička, troje boty, spacák, pláštěnku, vazelínu, abych se neodřel. A dvě a půl kila svíček, ty se pěkně pronesly. Za cestu jsem zhubnul 11 kilo,“ přiznal spisovatel.

O osudu svého prastrýce vydal Laurent Guillet v roce 2011 knihu Jmenoval se Joseph. Jejímu sepsání předcházela tříletá badatelská práce. 

V roce 2012 pak Guillet v osmi městech, kterými prošel i při své pouti, spolu s místními samosprávami dal odhalit pamětní desky, které jeho prastrýce i další válečné oběti připomínají.

,