Pohled na Litoměřice

Pohled na Litoměřice | foto: Johana Křížková

Mladým rodinám z Litoměřic svitla naděje, že získají startovací byty

  • 7
Mladým rodinám z Litoměřic svitla naděje na cenově dostupné bydlení. Město získalo padesátimilionovou dotaci na výstavbu 52 startovacích bytů. Vzniknou v areálu bývalých Jiříkových kasáren a první nájemníci by se do nich mohli nastěhovat už v roce 2021.

„Budeme moci nabídnout levné bydlení lidem, kteří ho potřebují, a zároveň najít smysluplné využití pro chátrající objekt,“ uvedl starosta Ladislav Chlupáč s tím, že náklady projektu jsou předběžně vyčísleny na 130 milionů korun.

Komu budou byty určeny a za jakých podmínek je město rozdělí mezi žadatele, bude ještě předmětem dalšího rozhodování.

O vybudování malometrážních bytů rozhodla radnice v reakci na přání, která se objevila na veřejných diskusních fórech Desatero problémů Litoměřic. Právě tam lidé upozorňovali, že ve městě stále chybějí startovací byty pro mladé rodiny.

Průměrná rozloha bytů se bude pohybovat okolo 50 metrů čtverečních a náklady na bydlení by měly být hodně nízké. Půjde totiž o první budovu v Česku koncipovanou jako energeticky aktivní. 

„V plánu máme instalaci fotovoltaické elektrárny jak na střeše, tak na plášti budovy, renovaci objektu v pasivním energetickém standardu, využití dešťové i odpadní vody či napojení na akumulační systém použitelný třeba pro dobíjení elektromobilů,“ řekl energetický manažer města Jaroslav Klusák.

Nevýhodou projektu energeticky aktivní budovy jsou vysoké počáteční náklady na rekonstrukci. „Díky moderním technologiím, které chceme použít, bude však podíl města za dvacet let zaplacen,“ předpokládá místostarosta Karel Krejza.