Obžalovaný exmístostarosta Lovosic Miroslav Závada na chodbě Krajského soudu v Ústí nad Labem (3. listopadu 2023) | foto: ČTK

Bývalý místostarosta střelil manžela své milenky, soudí ho za pokus o vraždu

  • 15
Bývalý místostarosta Lovosic Miroslav Závada usedl na lavici obžalovaných u Krajského soudu v Ústí nad Labem. Státní zástupce ho viní z pokusu o vraždu manžela jeho milenky, kterého podle obžaloby střelil při potyčce do břicha a ohrozil jeho život. Závada nepopírá, že muže střelil, odmítá ale, že ho chtěl zabít. Událost označil za nešťastnou.

Událost se stala na konci ledna 2022. Bývalý místní politik byl tehdy se svou přítelkyní na pokoji v hotelu ve Straškově na Litoměřicku. Vstoupil tam její manžel a po slovním napadání nastala potyčka.

Státní zástupce Vladimír Jan v obžalobě uvedl, že Závada přiložil svoji samonabíjecí pistoli s nataženým závěrem k břichu poškozeného a ze zbraně jednou vystřelil. Muž se podle Jana léčil šest týdnů, má trvalé následky a zranění mohlo ohrozit jeho život.

Závadovi hrozí od deseti do osmnácti let vězení, státní zástupce navrhl osmiletý trest.

Obžalovaný u soudu řekl, že se domluvili na setkání s přítelkyní v hotelu. Vypověděl, že po sexu odjel do motorestu pro jídlo, společně ho na pokoji snědli a pak si žena šla vyřídit telefon na chodbu.

Závada si podle svých slov oblékl kalhoty, bundu a chystal se k odchodu, bral si klíče a zbraň, kterou běžně nosil u sebe. V tu chvíli uslyšel na chodbě lomoz, když si vzal do pravé ruky zbraň, tak uslyšel obrovskou ránu, otočil se a tam stál manžel ženy, s níž byl Závada v hotelu.

Během chaosu zazněl výstřel, říká obžalovaný

„Chytil mě pod krkem, začal mi nadávat,“ řekl Závada. Dostal údajně rány do obličeje. „A během toho chaosu, zmatku, blázince zazněl výstřel,“ řekl s tím, že pak dostal ještě několik ran do obličeje a do břicha a nakonec se muž sebral a odešel. Závada uvedl, že si vzal zbraň a odjel domů, převlékl se do cyklistického a zamířil na trénink.

„Tahle nešťastná událost zasáhla celou moji rodinu,“ řekl s tím, že je mu líto zranění poškozeného.

Soudce upozornil Závadu na rozpory mezi jeho dnešní výpovědí a výpovědí v přípravném řízení, kdy uváděl, že výstřel z pistole vyšel v jiné fázi potyčky. Závada řekl, že teď měl čas si lépe vybavit, jak probíhala. Zbraň podle svých slov běžně nosil odjištěnou a nikdy se nic nestalo.

Soud hlavní líčení odročil na polovinu listopadu, předvolá poškozeného a ženu, s níž byl Závada v hotelu.

Závada býval členem vedení ODS v Ústeckém kraji. Před lety byl odvolán z funkce místostarosty Lovosic, protože údajně kryl autonehodu opilého bývalého soudce Nejvyššího soudu Zdeňka Sováka.

U soudu byl z obžaloby kvůli zneužití pravomocí veřejného činitele a braní úplatků zproštěn v plném rozsahu. Soud odmítl vzít v úvahu policejní odposlechy, protože se týkaly jiné kauzy Vladislava Větrovce, který se prý podílel na zmanipulovaných konkurzech kolem ústeckého soudce Jiřího Berky a v Sovákově případu také figuroval.

,