Slunce pálilo a voda zezelenala, řasa rozsivka změnila barvu jezera Milada

  • 0
Návštěvníci jezera Milada u Ústí nad Labem zaznamenali před pár dny změnu barvy vody. Byla více zelená. Způsobil to vyšší výskyt řasy s názvem rozsivka. Obavy, že by mohla zhoršit kvalitu vody a ohrozit zdraví plavců, nejsou na místě.

„Vlivem silného slunečního záření došlo k vyššímu výskytu jednoho druhu centrické rozsivky. Tato jednobuněčná řasa se volně vznáší ve vodním sloupci v závislosti na viskozitě vody. Čím je tepleji, tím se přesouvá výše k hladině,“ uvedl na svém facebookovém profilu státní podnik Diamo, správce jezera.

Řasa není nebezpečná a ani nezpůsobuje významné zhoršení kvality vody. Plavci se tak nemusí po koupání obávat žádných zdravotních komplikací.

„Řasa má pouze vliv na optický charakter vody,“ doplnilo Diamo.

Hygienická stanice na svém webu v posledním reportu o kvalitě vody v přírodních nádržích Ústeckého kraje uvádí, že jezero Milada má vlivem řas sníženou průhlednost vody. To samé se týká i jezer Benedikt a Matylda v Mostě.

Naproti tomu voda v jezeře Most je zcela v pořádku. Stejně tak třeba nádrž Chlumec na Ústecku, Kamencové jezero, Nechanická přehrada, jezero Barbora nebo koupaliště Jetřichovice.

Zdravotní potíže hrozí po osvěžení v Chabařovicích, a to kvůli zvýšenému obsahu chlorofylu, lidé by se měli po koupání osprchovat. Počasí nicméně plavcům v posledních dnech nepřeje.