Hotel U Jezera léta sloužil i jako ubytovna pro zahraniční, za socialismu...

Hotel U Jezera léta sloužil i jako ubytovna pro zahraniční, za socialismu zejména polské dělníky. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

Hotel U Jezera čeká demolice. Do chomutovského areálu už se nehodí

  • 1
Nevyužívaný hotel ze 70. let minulého století u Kamencového jezera v Chomutově půjde za pár dní k zemi. Co nového na jeho místě vznikne, není zatím jisté. Město připravuje vyhlášení architektonické soutěže na rozvoj celého rekreačního areálu.

Dodavatelská firma začne s demolicí na začátku října a práce potrvají sedmnáct týdnů. Načasování je záměrné po ukončení letního provozu v areálu Kamencového jezera. 

„Dalším důvodem je příznivější podzimní počasí, kdy je vlhko a deštivo a rozptyl prachových částí do okolí bude tak minimální oproti letním měsícům,“ uvedl mluvčí magistrátu Tomáš Branda.

Hotel U Jezera, který nikdy nenabízel luxusní ubytování, ale spíše pokoje typu ubytovny, je zavřený už déle než čtyři roky. Kapacita je 44 pokojů o jednom až pěti lůžkách.

O demolici rozhodl magistrát loni, letos na jaře získalo město dotaci od státu. Zakázku vysoutěžila mostecká společnost Mapeco specializující se na demolice a stavební práce, a to za 3,6 milionu korun.

Vyhodnocení architektonické soutěže

Firma objekt, v jehož blízkosti se nachází bytová zástavba, postupně rozebere. Začne se zevnitř na nenosných prvcích, následně se bude likvidovat čelní fasáda a okna. 

„Zbylou kostru stavby z ocelových sloupů a železobetonového skeletu bude dodavatel rozebírat shora dolů pomocí hydraulických kleští. Podle potřeby bude objekt zkrápěný, aby se předešlo prašnosti,“ popsal Branda.

Místo pak zůstane bez budoucí vize, a to do doby, než město vyhodnotí výsledky architektonické soutěže, která má určit další rozvoj oblíbeného rekreačního areálu. K vyhlášení má dojít na přelomu září a října. 

„Finišujeme s přípravou soutěže, nyní čekáme na doložku regulérnosti od České komory architektů,“ dodal Branda.