Řetězová lávka pod děčínským zámkem. | foto: Magistrát města Děčín

Nejstarší zavěšený můstek v Česku je ve špatném stavu, zavření odvrátí oprava

  • 2
Řetězovou lávku pod děčínským zámkem - nejstarší zavěšenou historickou mostní konstrukci na území České republiky, která se dochovala na původním místě - letos čeká oprava. Její konstrukce je ve špatném stavu a bez potřebných kroků by památce z 19. století hrozilo uzavření. Práce mají začít v polovině jara.

„Oprava zahrnuje kompletní sanaci kamenného zdiva, odstranění stávající plochy pro chodce, která bude nahrazena dlažbou z čediče, výměnu záchytného systému a obnovu protikorozní ochrany všech ocelových prvků a táhel pro zavěšení řetězové lávky a zábradlí,“ popisuje nadcházející práce mluvčí města Luděk Stínil. Dále je v plánu také kompletní výměna dřevěné mostovky.

Podle předpokladů by oprava měla vyjít asi na 3,1 milionu korun a financovat ji z větší části bude město. „Projekt je spolufinancován Ústeckým krajem,“ doplňuje Stínil s tím, že zhotovitele radnice zatím nevysoutěžila.

Stovky metrů sevřených vysokou zdí. V Děčíně opravují unikátní cestu k zámku

Práce mají odstartovat v květnu a trvat asi čtyři měsíce. Lávka bude v této době pochopitelně uzavřena, na zámek tak lidé budou muset jinudy. „Pokud nepůjde využít lávku, mohou projít po cyklostezce. Přístup do zámeckých zahrad nebude nijak omezen,“ říká Stínil.

Řetězová lávka vznikala v letech 1829–1831 a propojila starou a novou část zámeckého parku poté, co byl na přelomu 20. a 30. let 19. století rozšířen na Mariánskou louku. Od roku 1958 je romantická stavba památkově chráněná.

Až do konce letošního roku bude kvůli rekonstrukci uzavřena téměř 300 metrů dlouhá přístupová cesta na děčínský zámek zvaná Dlouhá jízda:

20. února 2024