Kvůli poškození hlavice se nemůže zvon otáčet, srdce bije stále do stejného...

Kvůli poškození hlavice se nemůže zvon otáčet, srdce bije stále do stejného místa a hrozí puknutí jeho zeslabené stěny. | foto: archiv farnosti

Zvon se neotáčí, srdce bije do stejného místa. Puknutí odvrátí oprava

  • 2
Zvon sv. Václava z roku 1529 ve věži kostela v Cítolibech u Loun, by se mohl po třech letech opět rozeznít. Odmlčel se poté, co se zjistilo, že má zeslabenou stěnu v místě, kam dopadalo srdce zvonu, a hrozilo tak jeho puknutí. Náročná oprava, kterou připravuje lounská farnost, to má změnit.

„Kvůli poškození hlavice zvonu ve stolici, došlo v minulosti k připevnění zvonu pomocí náhradního upínacího systému, který ale neumožňuje otáčení zvonu o 90 stupňů, jak je běžné, aby jeho srdce nebilo stále do stejného místa. Došlo tak k zeslabení stěny, kam srdce dopadá, a pokud by se na zvon zvonilo dále, mohl by puknout,“ popsal současný stav děkan lounské farnosti P. Vít Machek.

Vrátit na začátek životnosti má zvon rozsáhlý restaurátorský zásah. „Pan zvonař se dá brzy do práce. Během května bude zvon snesen z věže pomocí jeřábu a odvezen do restaurátorské dílny,“ doplnil Machek s tím, že zvon váží kolem 400 kilogramů.

Návrat potrvá několik měsíců a děkan doufá, že se vše stihne do adventu. „Tesařská prohlídka zvonové stolice odhalila její velké poškození. Dřevěná konstrukce je značně poničena. Bohužel se asi nepodaří vše opravit do Cítolibské svatojakubské pouti, ale pevně doufám, že na advent se zvon již rozezní,“ přeje si Machek.

Špatný stav zvonu odhalila technická kontrola v roce 2018, která konstatovala, že je kvůli závažným nedostatkům v koruně zvonu na hranici své životnosti a oprava nebude jednoduchá. Památný zvon se naposledy rozezněl na Štědrý den roku 2018.

Na opravu přispěli i místní

Na obnovu historického zvonu přispěli místní občané. V dubnu roku 2019 uspořádali tamní dobrovolní hasiči akci Pohybem pro zvon, jejíž výtěžek bude na opravu použit. Přispěl i městys, a to jak finančně, tak uspořádáním dvou benefičních akcí. Dále má farnost přislíbenu dotaci z ministerstva kultury. 

„Náklady na samotné restaurování jsou kolem 250 tisíc, oprava stolice 125 tisíc a dalších několik desítek tisíc korun budou stát práce na uchycení a seřízení zvonu a připojení na elektrický systém, který umožní automatické zvonění,“ vypočítal Machek.

Jde o poslední zachovaný cítolibský zvon. Původně byly tři. „Větší zvon, který mohl mít zhruba 600 kilogramů, byl odvezen a roztaven během 2. světové války. O posledním zvonu nemám žádné informace,“ dodal Machek s tím, že svatý Václav je pravděpodobně nejstarší hmotnou památkou Cítolib.