Bourání černé stavby v přírodním parku se odkládá, kraj chce lepší odůvodnění

  • 20
Odstranění černé stavby majitelky Lenky Brůnové v přírodním parku Dolní Poohří nedaleko Budyně nad Ohří se opět o nějaký čas odkládá. Krajský úřad Ústeckého kraje totiž zrušil rozhodnutí libochovického stavebního úřadu. Mělo podle něj špatné odůvodnění. Rodinný dům se stáním pro osobní auta a rozlehlou zahradu začala Brůnová budovat v roce 2019.

„Na základě odvolání zrušil Krajský úřad Ústeckého kraje rozhodnutí místně příslušného stavebního úřadu, protože důvody, které stavební úřad uvedl, nebyly správné. Věc krajský úřad vrátil k novému projednání s tím, že v odůvodnění vyjádřil svůj právní názor, kterým by se měl místní stavební úřad řídit,“ řekla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

O postupu úřadu informoval jako první Český rozhlas Sever.

Žalobu soud zamítl, černá stavba v Dolním Poohří je krok od odstranění

Posun v procesu odstranění černé stavby však tímto rozhodnutím není nijak významně narušen. „Krajský úřad mi sdělil, že usnesení jsem napsal správně, ale špatně jsem ho odůvodnil. Nyní napíšu nové usnesení o tomtéž, které však bude mít jiné odůvodnění,“ vysvětluje Dušan Oslej, vedoucí stavebního úřadu v Libochovicích, pod který budova v přírodním parku Dolní Poohří spadá.

„Majitelka stavby požádala o prodloužení termínu na doložení dokumentů, ale já jsem výše zmíněným usnesením termín prodloužit odmítl a proti tomu se ona odvolala. Tak, jak já čtu zrušení mého usnesení, je v pořádku, že jsem prodloužení zrušil, ale v odůvodnění jsem měl nějaké nadbytečné věty,“ domnívá se Oslej.

Proces odstranění rodinného domu se stáním pro osobní auta a rozsáhlou zahradou se tak nevrací na začátek, ale jen o krok zpět. „Krajský úřad i soud už zastavení řízení o dodatečném povolení stavby potvrdily. Obě rozhodnutí už také nabyla právní moci. V tuto chvíli už tak běží jen jedno řízení, a to řízení o odstranění stavby,“ podotýká vedoucí stavebního úřadu.

Nelegální stavba v přírodním parku Dolní Poohří začala vznikat v roce 2019. Pozemek v chráněním území na dolním toku Ohře, kde řeka vytváří volné přírodní meandry a kde se dochovaly zbytky původní vegetace lužních lesů s desítkami druhů ohrožených a chráněných druhů organismů, koupila Lenka Brůnová v roce 2013.

Spolu s podnikatelem Miloslavem Šárou, jehož firma například dodává automobily státní správě, se pak několik let snažili získat povolení ke stavbě. Nedostali ho, neboť pozemek leží v přírodním parku, který byl zřízen v roce 2000, aby zachoval vzácný ráz krajiny zmíněných lužních lesů.

Kromě toho jde o ornou půdu a podle územního plánu Budyně nad Ohří je tato lokalita nezastavitelným územím. Brůnová proto usilovala o změnu územního plánu, aby pozemek již nebyl nezastavitelnou plochou, ale plochou pro bydlení.

Ani to se však nepodařilo, neboť úředníci namítali, že individuální přání žadatele koliduje s veřejným zájmem, a vydali opět negativní stanovisko. Následně ho potvrdil i krajský úřad a ministerstvo pro místní rozvoj.

Když nevyšla „plocha pro bydlení“, požádala Brůnová, aby pozemek byl „plochou pro rekreaci“. Nedocílila ani toho, ze stejného důvodu.

V současnosti je dům už dostavěný, na střeše má i solární panely. V roce 2019 došlo při nepovolené stavbě domu ke zranění dělníka, který po převozu do nemocnice zemřel.