Systém napojený na 5G pomůže najít auto či ztracené dítě, obličeje nerozpoznává. | foto: Magistrát Ústí nad Labem

Bezpečnost v Ústí hlídají chytré kamery: upozorní na rvačku, vytipují hledaného

  • 6
Ulice Ústí nad Labem nově hlídá inteligentní kamerový systém napojený na neveřejnou 5G síť. Strážníky upozorní na rvačku, tříštění skla, nadměrný hluk nebo větší kumulaci lidí. Informuje je také o aktuální situaci v dopravě, pomůže vyhledat konkrétní auto nebo člověka, a to jak v reálném čase, tak zpětně.

„Pro městskou policii je to důležitá pomoc. Když dneska operátor sedí před čtyřiceti obrazovkami a na deseti z nich se objeví nějaký negativní jev, není v jeho silách, aby všechno zaznamenal,“ popsal kamerový systém Pavel Bakule, ředitel ústeckých strážníků.

„Nový systém sám operátora vyzve k tomu, aby začal konat a co nejrychleji na místo, kde se něco děje, vyslal hlídku v terénu,“ dodal Bakule s tím, že systém flexibilně reaguje na potřeby strážníků.

Operační středisko si může navolit různá kritéria vyhledávání v určitém časovém období.

„Když třeba hledáme bílou dodávku, systém nám zobrazí v daném časovém úseku všechny bílé dodávky, které monitorovaným územím projely. Když bude potřeba najít ztracené dítě, i to je možné,“ doplnil Jiří Hýl, velitel operačního střediska městských strážníků.

Podle primátora Petra Nedvědického (ANO) systém rozhodně neslouží k tomu, aby byly na kamerách sledovány obličeje lidí. „Software v takovýchto algoritmech nepracuje,“ zdůraznil Nedvědický.

I když strážníci využívají systém jenom pár týdnů, už se osvědčil v praxi. „Státní policii jsme předali několik záznamů, kdy například došlo k loupežnému přepadení ve čtvrti Klíše. Osobu, která byla pravděpodobný pachatel, se nám podařilo vyhledat právě na základě atributů, které jsme do systému zadali,“ vysvětlil Jiří Hýl.

Chytré kamery jsou nainstalované na 23 vytipovaných stanovištích po celém městě, kde není žádné pokrytí optickým kabelem. „Vhodná místa jsme vybírali ve spolupráci s jednotlivými městskými obvody,“ dodal Pavel Bakule.

Systém pomůže i při povodních či sesuvech

Kamerový systém mohou kromě městské policie využívat i jiné orgány města, například odbor dopravy, životního prostředí, důležitou roli bude hrát i při krizovém řízení, při povodních, sesuvech půdy a dalších neočekávaných událostech.

Vybudovat a zprovoznit kamerový systém napojený na neveřejnou 5G síť bylo možné díky projektu, který vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s ministerstvem pro místní rozvoj na podzim roku 2019.

Do soutěže se přihlásilo 57 měst, vítěze vybírala odborná porota. Kromě Ústí a Bíliny uspěla ještě města Jeseník, Karlovy Vary a Plzeň. „Nový kamerový systém pomůže městské policii udržovat větší bezpečnost a pořádek ve městě,“ poznamenal Nedvědický.

Ústecká radnice za systém zaplatila necelých 22 milionů korun, přičemž téměř 18 milionů činí dotace, která dosud nebyla schválená. Měsíční provoz vyjde přibližně na 25 tisíc korun.