Litoměřický krytý plavecký bazén.

Litoměřický krytý plavecký bazén. | foto: Městská sportovní zařízení v Litoměřicích

Bazén v Litoměřicích je přes léto zavřený. Kvůli energetickým úsporám

  • 0
Až do konce letních prázdnin bude zavřený krytý plavecký bazén v Litoměřicích. Jeho plánovaná odstávka potrvá oproti původním předpokladům celé letní prázdniny. Kromě každoroční údržby tam totiž probíhají práce na energeticky úsporných opatřeních.

Bazén je jedním z prvních městských objektů, v nichž radnice zkouší projekt EPC, díky kterému by mělo dojít k výrazné úspoře vody, elektrické energie i tepla.

„Část původních oken nahradí tepelně izolovaná, kompletně vyměníme vzduchotechniku a osvětlení bazénů, modernizujeme i filtraci. Systém vytápění bude také nově centrálně řízený a regulovaný,“ popsal úpravy vedoucí bazénu Ladislav Beneš.

Plavecký bazén, který podle odhadů navštíví ročně 130 tisíc lidí, se pro návštěvníky otevře až 1. září.

Na řadu přijdou i další městské budovy

Na řadu s úspornými opatřeními pak přijde dalších 12 objektů, jako jsou základní a mateřské školy, dům kultury, dům s pečovatelskou službou či centrální školní jídelna.

Na domech se postupně zrekonstruují zdroje tepla, nahradí oběhová čerpadla nebo izolují rozvody tepla.

„V budovách radnice je v plánu komplexní renovace kotelen, na zimním stadionu a bazénu stavba nových trafostanic, jež umožní odběr elektřiny ve výhodnějších tarifech vysokého napětí,“ vyjmenoval opatření zahrnutá do projektu EPC energetický manažer města Jaroslav Klusák.

Výhodou metody EPC je podle radnice skutečnost, že firma realizující úsporná opatření bude garantovat dosažení úspor a ponese za ně plnou odpovědnost.

„Výběrové řízení na provedení prací vyhrála firma AB Facility, zaručená úspora má během smlouvy platné deset let dosáhnout 54,4 milionu korun,“ uvedl místostarosta Karel Krejza.