Momentka z utkání volejbalistů Ústí nad Labem v Českých Budějovicích.

Momentka z utkání volejbalistů Ústí nad Labem v Českých Budějovicích. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Volejbalový klub v Ústí stihla další rána: smrt sportovního manažera

  • 0
Z další velké rány se sbírají ústečtí volejbalisté. Extraligový klub, který dlouhodobě sužuje nedostatek financí, navždy ztratil velkou osobnost - sportovní manažer Petr Javůrek po těžké nemoci v neděli zemřel.

"Trošku jsme počítali s tím, že jeho návrat do volejbalu už nebude možný. Ale pořád jsme doufali, že se stane zázrak," řekl Miroslav Přikryl, generální manažer klubu. Rozloučení s Petrem Javůrkem se uskuteční v pátek ve 12 hodin v Novém krematoriu na Střekově.

Odkdy pan Javůrek marodil?
Byla to dlouhodobější záležitost. Od května nebyl na veřejnosti. Byl v nemocnici, pak doma, už nám ani s přípravou na novou sezonu nemohl pomoct. Je to smutná záležitost pro volejbal. Jeho zkušenosti, znalosti i kontakty nám jistě chybí. Musíme se s tím nějak vypořádat, vedle financí je to teď náš největší problém.

Jak ho budete řešit?
Práci jsme si rozdělili s Milanem Bicanem (hrajícím asistentem). Postupně ho budeme víc zapojovat do technických záležitostí klubu, zatím hlavně áčka. Starost o mládež zůstane na mně.

Je už definitivní, že pro tuto sezonu zůstanete i trenérem áčka?
V souvislosti s úmrtím Petra Javůrka se na mě navalily další úkoly, během dvou týdnů bych to rád ještě řešil. Chci najít člověka, co má za sebou nějaké angažmá v extralize. Ale je to otázka financí.

A jak je na tom Ústí s penězi?
Je to pořád stejné. Malí sponzoři se vrací, zvyšují své příspěvky. Ale generální a hlavní partnerství je pořád problém.

Zvlášť když jste měli předloni výpadek v rozpočtu 1,5 milionu.
Náklady jsme museli okrouhat na hráčích i platech, přesto to nestačilo. Snížili jsme výpadek na polovinu, ale ještě pořád se s tím klub nevypořádal. Čekáme, jak dopadnou volby, jestli město bude dál podporovat sport. Na letošní rok byl příspěvek dva a půl milionu, snad zůstane zachovaný. Do konce roku máme rozpočet pokrytý jen na 60 až 70 procent, sháníme dál. Rozhodně se nechceme už víc zadlužovat, to je naše priorita.

Je jisté, že dohrajete extraligu?
Pokud město omezí podporu, jedna z variant je, že sezonu dohrajeme jako amatéři. Ale snad na to nedojde. V přípravě nám to docela vychází, i s omezeným rozpočtem bychom nemuseli hrát v extralize jen o záchranu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž