Kateřina Bucková smečuje, přihlíží Aneta Havlíčková, blokuje francouzská kapitánka Anna Rybaczewski. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Volejbalistky uspěly i potřetí, v bojích o mistrovství Evropy porazily Francii

  • 1
Českým volejbalistkám se první turnaj o ME vydařil. V Karlových Varech vyhrály všechny tři zápasy. V neděli porazily Francii 3:2(20, 17, -23, -13, 11) a v polovině kvalifikace jsou na první postupové příčce. Druhá část se hraje v závěru příštího týdne ve Francii.

"Začali jsme hrát zase odvážně jako na začátku střetnutí, a to rozhodlo. A taky diváci," řekl po utkání kouč Jiří Šiller, co hrálo roli v tie-breaku.

"Francouzky začaly hrát od třetího setu jinak a trvalo nám, než jsme si na to zvykly. Diváci nám pomohli a myslím, že jsme šly více za výhrou," řekla kapitánka Ivana Plchotová.

Češky tak udělaly první krok na evropský šampionát 2011 do Srbska a Itálie, kam přímo postoupí vítěz čtyřčlenné kvalifikační skupiny. Druhé místo znamená nutnost podstoupit zářijovou baráž. "Vyhráli jsme první část kvalifikace, jedeme s náskokem do Francie, kde nás nečeká nic lehkého. Musíme udržet emoce na uzdě," konstatoval trenér.

Šárka Barborková se pokouší překonat francouzskou obranu. Její pokus blokuje  Ma"eva Orle.Kateřina Bucková (vpravo)  a francouzká kapitánka Anna Rybaczewski.

Získali jsme dva sety, to je dobré. Češky jsou silné, ale doma se těšíme na odvetu," konstatoval trenér Francie Fabrice Vial.

Češky zdobila v Karlových Varech obrana na síti, ale v souboji proti Francouzkám bloky dlouho rozhodující nebyly. Domácí výběr se v prvních dvou setech opíral o servis, což dokumentovala zejména Helena Havelková přímými body.

"Chtělo by to ale zlepšit obranu," uvažovala televizní spolukomentátorka utkání a bývalá reprezentantka Lucie Václavíková.

První i druhý set Češky zvládly poměrně hladce. Pomáhalo jim, že se Francouzkám nedařil příjem a přesná nebyla ani nahrávačka Armelle Faeschová. "Dobrý je to, pokračujeme," burcoval hráčky kouč Šiller při oddechovém času a jeho svěřenkyně druhý set jistě dotáhly.

Češky si udržovaly po dva sety v útoku vynikající úspěšnost nad padesátiprocentní hranicí. "Jsme lepší v útoku a dobře přihráváme. Když to bude pokračovat, tak třetí set nebude problém," prorokoval mezi sety v televizi Pavel Barborka, volejbalový vicemistr Evropy z roku 1985 a otec smečařky národního týmu Šárky Barborkové.

Už na konci druhé sady ale zlobila českou obranu Leslie Turiafová, která se v dalším průběhu skvěle rozehrála. Domácí tým přišel o body z podání a český útok nemohl najít mezeru v obraně soupeřek. Naopak vedle bezchybné smečařky Turiafové vyrostl výkon celého týmu a Češky začaly ztrácet půdu pod nohama.

V dramatické koncovce ztratily třetí set a ve čtvrtém neměly na rozjeté Francouzky nárok. Bylo vyrovnáno a o osudu utkání rozhodla tie-breaková pátá sada. V té se probudil český blok i prořídlé obecenstvo.

Konečně se třikrát povedlo zastavit Turiafovou, od stavu 8:8 vyšel třikrát blok a nahrávačka Šárka Kubínová dala eso, díky čemuž domácí volejbalistky vedly už 12:8. Češkám se nakonec podařilo využít druhý mečbol, když se nadvakrát prosadila smečařka Havelková.

výsledky


Kvalifikace ME volejbalistek, první turnaj skupiny B

Česko - Francie 3:2 (20, 17, -23, -13, 11)
Rozhodčí:
Timermanis (Lot.), Kološ (Bos.). Čas: 111 min. Diváci: 700.
Sestava ČR: Kubínová, Havelková, Bucková, Havlíčková, Barborková,
Plchotová, libero Jášová - Jelínková, Adlerová, Chalcarzová, Pastulová, Straková. Trenér: Šiller.

Maďarsko - Rakousko 3:0 (23, 24, 20)

Tabulka

Z V P S B
1. Česko 3 3 0 9:3 6
2. Francie 3 2 1 8:5 5
3. Maďarsko 3 1 2 6:6 4
4. Rakousko 3 0 3 0:9 3
,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž