Milada Spalová z Prostějova

Milada Spalová z Prostějova | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Volejbalistky Prostějova smetly podruhé Brno a jsou krok od titulu

Volejbalistky Prostějova přehrály i ve druhém finále play-off KP Brno hladce 3:0, k čemuž jim stačilo 64 minut. K obhajobě titulu jim tak chybí už jen jedno vítězství. Mohou ho získat už ve středu, kdy se hraje od 17 hodin v Brně.

Na rozdíl od sobotního prvního duelu, k němuž přijely Brňanky na Hanou pouze se šesti hráčkami, se dnes hostující tým představil v kompletním složení. Krok s favorizovaným soupeřem ale drželo Brno jen něco přes polovinu úvodního setu.

Brňankám se zpočátku dařilo dostávat Prostějov pod tlak důrazným servisem a prosazovaly se často na síti zásluhou smečařek Strakové a Svobodníkové. Vypracovaly si vedení 15:13, ale v závěru setu převzaly režii Hanačky, které začaly využívat nebezpečné bleskové útoky středem hřiště.

V nich vynikala důrazná Spalová a po krajích sítě útočily Slovenka Bramborová, Američanka Nnamaniová a Němka Sschuskeová. Naopak Brno ztratilo částečně koncentraci, vypadlo z herního rytmu a v koncovce přepustilo iniciativu soupeři.

Druhý set se pak celý odehrál podle prostějovských not. Razantnější podání prokládaly Hanačky přesnou kombinací a pestrým útokem. Brňanky očividně zápolily s přesnou rozehrávkou a zbytečnými chybami nabídly ve střední pasáži Prostějovu šestibodový náskok 18:12. V závěru setu jim Bramborová ještě dala dvě esa za sebou.

Nejvyrovnanější partii pak nabídla třetí sada. Volejbalistky Brna se vzchopily, zpřesnily kombinaci i obranu na síti. Svitla jim i naděje na zisk setu, protože získaly čtyřbodový náskok 20:16. V koncovce si navíc po špatném doskoku poranila kotník nejlepší hráčka Prostějova Bramborová.

I bez této opory se ale projevila zkušenost svěřenkyň trenéra Miroslava Čady a šňůra 9:2 jim zajistila druhé vítězství ve finálové sérii.

"Na rozdíl od sobotního utkání jsem dnes maximálně spokojený. Hráli jsme mnohem lépe v útoku, měli jsme utkání pod kontrolou," uvedl trenér
Prostějova Miroslav Čada, který ocenil i zvládnutou koncovku třetího setu.

"V něm jsme už nehráli tak přesně a Brno se chytlo. Závěr jsme ale zvládli a nepřipustili zvrat," dodal Čada.

Trenér Brňanek Ondřej Marek přiznal, že jeho svěřenkyně hledaly s velkými obtížemi obranu na vysoké útoky soupeře. "Prostějov hrál dnes mnohem lépe než v prvním finále. Soupeřky jsme sice tlačili v prvním setu servisem, problémy jsme však měli s útoky smečařky Nnamaniové i obou blokařek Bramborové a Sschuskeové," řekl Marek.

VK Modřanská Prostějov - KP Brno 3:0 (21, 15, 22)
Rozhodčí:
Antušák, Trumpeš. Čas: 64 min. Diváci: 900. Stav série: 2:0.
Prostějov: Töröková, Bramborová, Spalová, Nnamaniová, Valenteová, Ssuschkeová, libero Tomanová - Soaresová, Kučerová.
Brno: Onderková, Kubínová, Bradáčová, Straková, Rozkydálková, Svobodníková, libero Jášová - Melichárková, Štorková.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž