Volejbalisté po příletu neskrývali zklamání

  • 8
Praha - Po patnácti dnech v Argentině se vrátili z mistrovství světa volejbaloví reprezentanti. Sen o účasti mezi elitní osmičkou se jim nepodařilo naplnit, ale postupem ze základní skupiny v posledním utkání s Řeckem alespoň odvrátili debakl. Po pětiměsíční tvrdé přípravě však všichni pomýšleli na lepší bilanci než je jediná výhra ze šesti pokusů, takže zklamání na nich na ruzyňském letišti bylo znát. "Vyloženě zklamaný nejsem, ale nadšený taky ne," shrnul své rozporuplné pocity blokař Martin Lébl, který si úspěšné vystoupení v Argentině pokazil snad jen nízkou úspěšností na servisu.

"Neodehráli jsme, co se od nás čekalo, ale to, na co jsme v této chvíli měli. Kdybychom ve čtvrtfinále předváděli stejnou hru, neměli bychom v něm co dělat," konstatoval.  Podobně kritický byl i Přemysl Kubala. "Výsledek není adekvátní přípravě, kterou jsme mistrovství věnovali," vysvětlil.

"Hráli jsme špatně, náš výkon byl vlažný. V porovnání s loňským rokem nám chyběla agresivnější hra, v týmu nebyly bojovné typy," vysvětlil, proč měli letos Češi jiný herní projev, než před rokem v Ostravě na mistrovství Evropy i ve světové kvalifikaci.

Naprosto nebojácně tehdy působil Jakub Novotný, který si na jaře zlomil nohu. Do nominace se oproti loňskému složení nevešli ani další univerzál Polák, Černoušek, Marek Novotný, Staněk a Pešl se reprezentace vzdal z rodinných důvodů. V zimě převzala trenérské žezlo argentinská hvězda Julio Velasco a pod jejím rukopisem se zrodil nový celek. Tréninky byly podle volejbalistů špičkové, ale na MS nenaplnil jejich představy.

Když se nedostavily očekávané výsledky, o to výrazněji vyšly na povrch nedostatky. "Měl jiný přístup než předchozí trenéři. Striktně trval na disciplíně a tím, že jsme nemohli společně trávit volný čas, se nevytvořila taková parta. Česká nátura je jiná, s novými hráči jsme nebyli tolik sehraní. Měli jsme krátkou dobu i na to, abychom poznali my jeho a on nás," řekl Lébl.

Kubalu mrzelo, že i když je jedním z nejzkušenějších v mužstvu, nedostal tolik příležitosti. "Trenér strašně dlouho váhal, než někoho vystřídal. Byly momenty, kdy to hořelo, ale nechal hráče vytrápit," sdělil svůj dojem. Od zkušeného kouče, který dvakrát vyhrál s Itálií mistrovství světa, očekával jiný přístup. "Mladé hráče spíše znervózňoval a když na ně tlačil, nepodali optimální výkon," dal příklad.

Velasco s týmem nepřiletěl, jeho asistenti Pavel Řeřábek a Jindřich Licek zůstali v Argentině do konce mistrovství. Hráči od Velaska žádné hodnocení neslyšeli. "Na společnou večeři nepřišel a viděli jsme jej až na letišti. Letěl s námi do Buenos Aires, pak nám podal ruku a rozloučil se," řekl Kubala.

Konkrétní cíl před odletem nikdo nevyřkl, ale podle svazových odměn, vypsaných do osmého místa, byl jasný. Předseda svazu Pavel Kučera řekl, že vystoupení českého celku považuje po herní stránce za neúspěch, ale přínosem je, že dokázal vzbudit obrovský ohlas u veřejnosti.

Zda se reprezentační výběr či realizační tým změní, nechtěl zatím říci. "Před odletem se Velasco vyjádřil, že by rád zůstat až do olympiády. Poslechneme si hodnocení jeho i dalších a pak se uvidí," uvedl Kučera.

Kubala očekává, se současný tým změní. "Já budu tím prvním, kdo odejde, protože se chci vrátit k plážovému volejbalu," řekl. Jak se rozhodnou ostatní, zatím netuší. Vrcholem příštího roku bude podzimní mistrovství Evropy v Německu a pokud by mezinárodní federace přijala do Světové ligy český tým, o což svaz usiluje, pak by byla druhým vrcholem a hlavně ideální přípravou s neocenitelnými zkušenostmi pro hráče.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž