Volejbalisté mají postup ve svých rukou

  • 1
Ostrava - Jen vítězství v dnešním utkání s Ruskem, které začne v Paláci kultury a sportu v 17 hodin, zajistí volejbalovým reprezentantům bez ohledu na další výsledky postup do semifinále mistrovství Evropy, které se koná v Ostravě. "Tak Rusy porazíme," řekl odhodlaně blokař Martin Lébl. Smečař Jiří Novák tvrdí, že udělají maximum pro vítězství, když už opět mají postup ve svých rukách. "Bude záležet i na tom, v jaké sestavě Rusové nastoupí, může se stát, že svoje největší opory nechají odpočívat, když už mají semifinále jisté," uvažuje nahlas Jiří Novák.

 "Rusko je sice favorit, ale při tie-breakovém počítání, je všechno možné," upozornil český kapitán Ivo Dubš.

Kromě českého týmu jsou ve hře o druhé postupové místo ještě Nizozemci a Bulhaři. Bulhaři dnes hrají se Slováky (14) a Nizozemci se Slovinci (20). Jak Slováci, tak Slovinci už nemohou skončit lépe než pátí, což znamená, že se rozloučí se šampionátem.

Jaké jsou vyhlídky českého týmu na postup v případě porážky?
Pokud prohrají 2:3 a Nizozemci zvítězí 3:0, postoupí Nizozemsko. Pokud prohrají 2:3 a Nizozemsko ztratí se Slovinci jeden set, bude rozhodovat při shodném poměru setů 12:8 poměr míčů. Vše ještě mohou zamotat i Bulhaři, kteří by šli do boje o medaile v případě výhry 3:0, výhry Nizozemců 3:2 a prohry Čechů 0:3. Postupových variant je mnoho. "Počítat budeme až na konci," řekl smečař Jiří Novák už před zápasem se Slováky.

Že se i s Rusy, kteří mají v týmu nejvyššího hráče šampionátu, 217 centimetrů vysokého Kazakova, dá hrát, se národní tým přesvědčil těsně před šampionátem, kdy soupeře, byť v tréninkovém střetnutí porazil 3:1.

Zápas začne v 17 hodin a můžete jej sledovat on-line ZDE.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž