Itálie - Francie

Itálie - Francie - Italští volejbalisté Luigi Masrangelo a Valerio Vermiglio blokují smeč Laurenta Capeta z Francie. | foto: ČTK

Volejbalisté Itálie jsou mistry Evropy

Berlín - Volejbalisté Itálie navázali na úspěchy z devadesátých let a popáté vyhráli mistrovství Evropy. Ve finále porazili v berlínské hale Maxe Schmelinga francouzskou reprezentaci 3:2 na sety. Třetí na šampionátu skončili stejně jako před dvěma roky v Ostravě hráči Ruska, obhájci titulu Srbové a Černohorci zůstali bez medaile.

První a třetí set Italové získali s velkou převahou, dvě infarktové koncovky však pro sebe rozhodli neúnavní bojovníci z Francie; v druhé sadě až poměrem 42:40. Svým zeměpisným sousedům nakonec podlehli v páté sadě 9:15.

Už počtvrté si vychutnával radost z evropského triumfu třiatřicetiletý kapitán Andrea Giani, stejně jako v letech 1993, 1995 a 1999. Jen u toho prvního před 14 lety ještě nemohl být.

"Titul je pro nás vyvrcholením. Volejbal je jako koncert a italští nejlepší houslisté rozuměli zápas od zápasu čím dál lépe mojí partituře," nechal se slyšet trenér nových mistrů Gian Paolo Montali.

Obhájci zlaté medaile z minulého šampionátu v utkání o bronz podlehli Rusku 3:1. První set jim vůbec nevyšel, uhráli jen jedenáct bodů. Pak sice stal vyrovnali, ale další dvě řady už opět patřily Rusům. Ti se předvedli především výborným podáním.

Páté místo z Ostravy zopakovali Poláci, nicméně i poražené Nizozemsko může těšit, že se rovněž přímo kvalifikovalo na další šampionát a v lednu se zúčastní bojů o olympijské hry.

Mistrovství Evropy v roce 2005 se uskuteční v Itálii a v Srbsku, spolu s oběma pořadateli postoupily i další čtyři celky.

Itálie - Francie 3:2 (18, -40, 18, -27, 9)
Rozhodčí:
Stojanov (Bul.), Zenovič (Rus.). Čas: 129 min. Diváci: 8800.
Sestavy:
Itálie:
Papi, Mastrangelo, Sartoretti, Giani, Fei, Vermiglio, libero Pippi - Černič.
Francie: Capet, Granvorka, Daquin, Patin, Antiga, Kieffer, libero Henno - De Kergret, Marquet, Cohen, Frangolacci.

O 3. místo: Rusko - SČH 3:1 (11, -24, 19, 23)
O 5. místo: Polsko - Nizozemsko 3:0 (21, 20, 13)
O 7. místo: Německo - Španělsko 3:1 (26, -21, 19, 26)

Konečné pořadí ME:
1. Itálie, 2. Francie, 3. Rusko, 4. Srbsko a Černá Hora, 5. Polsko, 6. Nizozemsko, 7. Německo, 8. Španělsko, 9.-12. Česká republika, Bulharsko, Slovensko, Řecko

Nejužitečnějším volejbalistou byl vyhlášen italský univerzál Andrea Sartoretti a získal také cenu pro nejlépe servírujícího hráče.

Z vítězného týmu se mezi oceněnými objevili ještě blokař Luigi Mastrangelo a coby nejlepší přihrávač Samuele Papi.

Nejvíce bodujícího hráče měli ve svém kádru Nizozemci, Richard Schuil o jediný bod předčil domácího Němce Christiana Pampela, působícího na stejném postu.
Přehled nejlepších hráčů:

Nejužitečnější a nejlépe podávající: Andrea Sartoretti (It.), nejvíce bodující: Richard Schuil (Niz.), útočník: Piotr Gruszka (Pol.), blokař: Luigi Mastrangelo, přihrávač: Samuele Papi (oba It.), nahrávač: Nikola Grbič (SČH), polař: Hubert Henno (Fr.)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž