Richard Mauler a Nick Castello se radují z bodu pro Ostravu. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Z Havaje do Ostravy. Každým dnem je to lepší, těší volejbalistu Castella

  • 0
Mám! Já! To jsou první česká slova, která se Američan Nick Castello naučil, když v létě posílil volejbalisty Ostravy. Jednoslabičnými výkřiky upozorňuje spoluhráče, že bude hrát míč, který letí na jejich polovinu hřiště.

Nick Castello je libero z Havaje. Přišel vyztužit ostravskou obranu. Rovnou naskočil do Ligy mistrů. V ní nastoupil také v úterý proti belgickému vicemistru Maaseiku, který v Ostravě zvítězil bez ztráty setu. 

Jaký je Maaseik soupeř?
Je to velice dobrý tým. Mám v něm dva kamarády, Jeffa Menzela a Vincenza Devanyho, oba jsou dobří hráči, odvádějí skvělou práci. Maaseik s Olympiakosem Pireus soupeří o druhé místo ve skupině, takže vyhrát nad nimi je pořádně těžké.

S americkým reprezentačním univerzálem Jeffreyem Menzelem se tedy dobře znáte?
Hráli jsme ve Spojených státech proti sobě v univerzitní soutěži. Jeff a Vincenzo byli spolu v jednom týmu. Několikrát jsme se potkali a vyrazili spolu i do společnosti.

Ostravě se v Lize mistrů nedaří. Jsou soupeři o tolik silnější?
Máme těžkou skupinu, zvláště Bělgorod, to je jeden z nejlepších týmů na světě. Má velmi dobré hráče stejně jako Maaseik. Pireus je rovněž velmi dobrý. Pro nás je Liga mistrů něco mimořádného. Něco jako zjevení. Ale bereme ji jako dobrou zkušenost, jako možnost zahrát si volejbal na té nejvyšší možné úrovni. Hlavně toho musíme využít v české lize, abychom v ní byli lepší.

Co je pro vás největší zkušenost z Ligy mistrů?
Neustále se musíte soustředit, abyste mohli hrát co nejlépe, nemůžete polevit, jinak toho soupeř okamžitě využije. Musíte být neustále ve střehu, hrát hlavou. Důležitý je každý bod.

Ostravští volejbalisté v čele s liberem Nickem Castellem při obětavé obranné práci.

Ligu mistrů hrajete s jinými míči než českou ligu. Není to problém?
Ten míč pro Ligu mistrů se mi líbí, ale víte, míč je míč. Hra je stejná, stejná jsou pravidla, takže na balonu vůbec nezáleží.

Vy jste z Havaje, z Honolulu. Je těžké se odtamtud dostat do americké reprezentace?
Tak nějak. Pokud hrajete dostatečně dobře, můžete místo v týmu získat. Teď je v něm Jeff a vede si fakt dobře. Byl i nedávno na Poháru šampionů v Japonsku. To, zda jste v reprezentaci, závisí hodně i na situaci, na době, trochu to je politika.

Před vámi hrál v Ostravě smečař Tony Ching, který byl rovněž Havajec. Znáte se?
Je to můj blízký přítel, chodili jsme na stejnou univerzitu (Irvine Valley College - pozn. red.). Než šel do Ostravy, tak jsme spolu trénovali. Dal mi hodně informací o Ostravě, takže jsem věděl, co mám čekat.

Už jste se v Ostravě zabydlel?
Každým dnem je to lepší, pořád se učím nové věci, s týmem se sehráváme stále více. Je to proces učení, ale líbí se mi tu.

Proč jste se vůbec rozhodl jít hrát do Evropy?
Vždycky mě lákalo hrát libera v některé evropské soutěži. A když mě zástupci Ostravy oslovili s nabídkou, byl jsem velmi šťastný. Neváhal jsem a přijmul to.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž