Ostravský blok Michal Čechmánek - Richard Mauler.

Ostravský blok Michal Čechmánek - Richard Mauler. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

To bylo drama! Ostravští volejbalisté urvali až šestý mečbol

  • 0
Ještě to bude bitva. A pořádná, byť volejbalisté Ostravy po úvodních dvou čtvrtfinálových zápasech extraligy s Příbramí vedou 2:0. Až šestý mečbol rozhodl o čtvrteční výhře Ostravanů. Ti přitom v páté sadě vedli už 14:9! Jenže...

Polevili, přesně nepřihráli a chyběl jim důraz v útoku. Najednou to bylo 14:14. Až pak Rehák probil bloky hostů a Rojas útočil do autu. To byla úleva. Domácí vyhráli tie-break 16:14, zápas 3:2 a mohli potěšit fanoušky vítězným tancem, který je dotáhl loni k titulu.

"Bylo to výborné bojovné utkání, ale mohli jsme ho ztratit nekoncentrovaností, výpadkem v pátém setu. Se štěstím jsme to dohráli," řekl ostravský trenér Zdeněk Šmejkal.

"Už jsem věřil, že to otočíme, když jsme srovnali na 14:14," přiznal příbramský trenér Petr Brom. "Jedna chyba, ale nechci se vyjadřovat, jestli to byly teče." Tím upozorňoval na Rojasovu ránu do zámezí. Těžko říct, jestli se míč o ruce ostravského bloku otřel.

Ostravští znovu dokázali ubránit nejúdernějšího hráče soupeře, univerzála Novotného. V první i druhé sadě ho vždy dvakrát zablokovali. Ve třetí ho vyhnali z hřiště, když zkazil dva míče a bylo to 5:0. To byli domácí v obrovské pohodě. Při podání Čechmánka vedli 7:0! A jeli dál – 9:1, 12:2.

Trenér Brom stáhl největší opory, aby si vydechly. Ven šel i nahrávač Kust a smečař Rojas. "Potřebovali jsme změnit rytmus, poslat do hry jiné lidi a pomalu se do toho dostat. A to se nám podařilo," řekl Brom s ohledem na bezpečně vyhranou čtvrtou sadu.

"Kdo lépe přihrával a podával, tak dominoval. Důkazem byl třetí a čtvrtý set," řekl ostravský kapitán Richard Mauler, který kvůli viróze nehrál, ale v dalším duelu, v neděli, bude už připravený.

"Na ten zápas musíme rychle zapomenout," prohlásil Petr Brom. "Nejlepší by bylo jít na Stodolní a zapomenout," usmál se příbramský nahrávač Ondřej Kust. Na to ale hosté neměli čas, spěchali na vlak.

Fořt: V koncovce jsme se sami dostali pod tlak

Ostravský smečař Dominik Fořt se snaží dostat míč přes liberecký trojblok.

Ostravští volejbalisté promarnili pět mečbolů. Při šestém šel na podání Dominik Fořt. "Hlavně jsem si říkal, abych servis nezkazil, ať jsou soupeři pod tlakem, aby museli otáčet, což se povedlo," řekl Fořt. Rozhodující míč poslal Rojas do zámezí.

Co se v závěru páté sady stalo?
Asi jsme si řekli, že už ten jeden balon musíme nějak složit. Ale to je to nejhorší, co se může stát, když to člověk podcení a myslí si, že to půjde samo. Sami jsme se dostali pod tlak a úplně zbytečně.

Úkol vyhrát doma oba zápasy jste splnili.
To ano, ale dneska jsme byli v tie-breaku šťastnější, i když jeho průběh tomu nenasvědčoval. Bude to ještě hodně vyrovnané. V Příbrami to bude těžké.

Znovu budete muset ubránit zejména univerzála Novotného, že?
Samozřejmě. Ale to, že dneska střídal, bylo dané i tím, že už zřejmě nemohl fyzicky. Vyházel se spíše sám, než že jsme ho zablokovali.

Takže co se dá čekat od odvet?
Příbramští to neodevzdají. Hrají dvakrát doma, ale teď budou oni pod tlakem. Pojedeme tam nejméně pro jeden zápas. Už přece jen můžeme být klidnější.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž