V první lize začíná boj o finále

Praha - Derby univerzitních pražských týmů a duel Dobřichovic se Starým Městem určí finalisty první ligy volejbalistů. Ve druhé nejvyšší soutěži jde letos o přímý postup mezi elitu; podle inovovaných řádů odpadla baráž. "Naším cílem je postup, chceme vrátit do Prahy extraligy," opakuje Pavel Řeřábek, trenér nejsilnějšího týmu ČZU Praha.

O krále Prahy se utkají v prvoligovém semifinále dva vysokoškolské kluby. Řeřábková Česká zemědělská univerzita hostí tým Matematicko-fyzikální fakulty. První zápas se hraje dnes od 19 hodin v hale ČZU v Praze-Suchdole, v sobotu se od 14 hodin pokračuje na stejném místě druhým zápasem.

"Jsme favoritem, ale play-off je úplně jiná soutěž a soupeře si nemůžeme dovolit podcenit," říká Pavel Řeřábek.

Trenér, který v roce 2003 dovedl českou reprezentaci k senzačnímu čtvrtému místu ve Světové lize, prošel se zemědělskou univerzitou hladce základní částí a nezaváhal ani v první kole play-off.

Jak spolu hráli v základní části

MFF Praha - ČZU Praha  1:3 (-24, -12, 17, -21), ČZU Praha - MFF Praha  3:1 (20, -20, 9, 20).

Dobřichovice - Staré Město 3:0 (16, 14, 19), Staré Město - Dobřichovice 3:2 (23, -23, -19, 21, 9).

Mužstvo se navíc na začátku roku spolčilo s týmem Lužin, jenž byl ze soutěže vyloučen, a získalo z jeho kádru několik zvučných posil. Na místě univerzála zapadl exreprezentant Petr Karabec, střídavě vypomáhají i blokař Marek Pakosta a nahrávač Ondřej Fortuník. "V posledních zápasech jsem využil i libero De Salva," zmiňuje Řeřábek australského reprezentanta, účastníka MS 2006.

V semifinále bude proti ČZU stát papírově mnohem slabší tým. Trenér Stanislav Stehno, který rovněž v minulosti působil u národního týmu jako asistent Milana Žáka, má jen devítičlenný kádr. "V základní části jsme je dvakrát celkem jasně přehráli, ale teď jde jejich forma nahoru. Dokázali to ve čtvrtfinále, kde vyřadili Brno," upozorňuje Řeřábek.

Tým MFF Praha skončil v základní části až šestý, ale v prvním kole play-off dokázal porazit 3:1 na zápasy B-tým extraligového Brna.

Druhá semifinálová série začíná dnes v 18.30 v Dobřichovicích, kam míří ze Slovácka tým Starého Města. Středočeši se pravidelně pohybují na špici první ligy, loni ji vyhráli a v baráži bojovali o extraligu s Benátkami.

Rozpis prvoligového play-off ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž