Prostějovská Andrea Kossányiová naslouchá pokynům trenéra Čady.

Prostějovská Andrea Kossányiová naslouchá pokynům trenéra Čady. | foto: Michal Šula, MAFRA

Startuje extraliga volejbalistek. Superfavoritem zůstává Prostějov

  • 0
Znovu značně posílený tým Agelu Prostějov s deseti novými hráčkami je jednoznačným favoritem nového ročníku extraligy volejbalistek, která startuje ve čtvrtek.

Hanačky získaly posledních pět titulů a vzhledem k ekonomické síle klubu nemohou mít jiný cíl, než opět dominovat domácí scéně.

Extraliga bude mít stejné složení deseti týmů jako v minulé sezoně. Odstartuje ve čtvrtek čtyřmi zápasy úvodního kola Frýdek-Místek - SG Brno, Šternberk - KP Brno, Přerov - Olomouc a Ostrava - Prostějov. Pražské derby mezi Slavií a Olympem je odloženo až na 22. října, neboť hráčky Olympu startují na mistrovství Evropy policejních týmů.

V kádru mistrovského Prostějova zůstalo po minulé sezoně pouze kvarteto Pavla Vincourová, Andrea Kossányiová, Kateřina Kočiová a Solange Soaresová. Vedení se rozloučilo hned s devíti hráčkami. "Po loňské sezoně, která se nám nevyvedla podle představ, chceme předvádět lepší volejbal," zdůvodnil změny kouč Miroslav Čada, jenž by se s týmem rád opět prosadil i v Lize mistryň.

Hanačky mají za sebou kvalitní přípravu, posledním měřítkem výkonnosti byl v minulém týdnu kvalitně obsazený mezinárodní turnaj Prostějov Cup. Ve finále domácí volejbalistky podlehly Drážďanům 2:3. "Měli bychom mít silnější tým než v loňské sezoně. Změna k lepšímu je patrná při útoku středových hráček. Rezervy máme zatím při obraně v poli a na místě univerzálky," poznamenal Čada.

Největším soupeřem Prostějova by měl být znovu Olymp Praha, který sice s výjimkou mladých hráček z vlastních zdrojů nezískal žádnou posilu, ovšem na rozdíl od minulých let o žádnou oporu nepřišel. "Měli bychom těžit ze sehranosti, příprava byla kvalitní. Budeme spoléhat hlavně na mládí. Před extraligou nás ještě prověří evropský šampionát policejních týmů," řekl kouč Olympu Stanislav Mitáč.

Zato kádr obměnily bronzové medailistky z UP Olomouc, které opustily tři opory Hana Vanžurová, Iva Nachmilnerová a Lucie Piňosová. Tým má osm nových hráček. Po mateřské pauze se vrátila Gabriela Tomášeková, z Přerova přišla Lea Murčinková a útok posílila dlouholetá reprezentační kapitánka Jana Napolitano Šenková.

"Náš loňský experiment s exotickou brazilskou posilou nevyšel. Proto jsme se rozhodli jít česko-slovenskou cestou. Chtěli bychom obhájit třetí místo a případně se pokusíme postoupit ještě o stupínek výš," nastínil plány předseda olomouckého klubu Jiří Zemánek.

Hráčky KP Brno nově povede Američan André Christoph Gonzáles, jenž má zkušenosti s nizozemským a švýcarským volejbalem, a největší posilu má v liberu Markétě Chlumské, která po vypršení kontraktu v Prostějově nenašla zahraniční angažmá. Do Brna se také vrátila Ivana Cebáková, hráčka a nově i asistentka trenéra.

V posledních dvou sezonách se Brňanky vytratily z medailových pozic, loni obsadily až šesté místo. K vzestupu má přispět i vyšší rozpočet na sezonu, jenž se pohybuje okolo 4,5 milionu korun. "V deseti týdnech společné přípravy jsem se snažil týmu vtisknout nový herní systém," poznamenal kouč Gonzáles.

Do medailových bojů plánuje zasáhnout také Frýdek-Místek, který může spoléhat na uzdravenou exreprezentantku Martinu Jakubšovou a také na nové posily Paulu Kubovou a Denisu Kavkovou. Přerov bude obhajovat čtvrté místo, ovšem kouč Leopold Tůma bude mít nesmírně těžkou roli: musí se obejít bez kvarteta tahounek Elišky Ticháčkové, Veroniky Mátlové, Barbory Gambové a Murčinkové, která zamířila do Olomouce.

Systém soutěže zůstal stejný. Po základní části bude následovat rovněž dvoukolová nadstavba ve skupinách o 1. až 5. místo a 6. až 10. místo, pak přijde pro osm nejlepších play off. Desátý celek  sehraje baráž s vítězem první ligy.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž