Soňa Nováková z VK Brno na podání

Soňa Nováková z VK Brno na podání | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Volejbalistky Prostějova chtějí obhájit titul v čele se zkušenou Novákovou

  • 1
S výraznou osobností a hvězdou českého ženského volejbalu Soňou Novákovou vstupuje do sezony VK Prostějov, který bude v nejvyšší domácí soutěži obhajovat nečekaný titul. Trenér Miroslav Čada svůj tým za největšího favorita extraligy nepovažuje, do této role pasoval Liberec a KP Brno.

Z mistrovského kádru Hanaček odešla v létě do Frýdku-Místku nahrávačka Klára Dvořáčková a nahradila ji sedmačtyřicetiletá Nováková. „Hledal jsem dvojku na tento post k Simoně Bajuszové. Volba padla na Soňu, která má obrovské zkušenosti a stále vysokou výkonnost. Ví, jaká je její role, a může týmu hodně pomoct,“ řekl ČTK Čada.

Matka tří dětí a absolventka právnické fakulty Nováková hrála v minulých sezonách v brněnských Šelmách. Má bronzovou medaili z mistrovství světa v plážovém volejbalu a na písku reprezentovala na dvou olympiádách. V Prostějově už působila před dvanácti lety a pomohla Hanačkám k zisku titulu.

Volejbalistky KP Brno vstupují do sezony opět s finálovými ambicemi

Velkou ztrátu ale Čadův tým hlásí na postu univerzálky. Hlavní strůjkyně jarní mistrovské jízdy Karin Šunderlíková je po operaci předního zkříženého vazu v koleně. „Bude mimo minimálně půl roku, intenzivně hledáme náhradu na tento post,“ podotkl Čada.

Devětašedesátiletý trenér má na kontě šestnáct mistrovských titulů, o dalším ale zatím nemluví. Favorizuje totiž jiné týmy. „Liberec, který vyhrál všechny přípravné turnaje, a KP Brno, které zůstalo prakticky beze změny a je víc zkušenější,“ konstatoval kouč.

Jako domácí šampion měl prostějovský klub možnost startovat v Lize mistrů, ale pozvánku do finančně náročné soutěže nepřijal a bude český ženský volejbal reprezentovat ve Vyzývacím poháru. V prvním kole se Hanačky utkají s Klagenfurtem, do české extraligy vstoupí v pátek v hale pražského Olympu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž