Odevzdaný výkon brazilských volejbalistů proti Bulharsku vzbudil velkou kritiku - ilustrační foto.

Odevzdaný výkon brazilských volejbalistů proti Bulharsku vzbudil velkou kritiku - ilustrační foto. | foto: Reuters

Skandální manipulace s výsledky? Na systém MS volejbalistů se valí kritika

  • 85
Světový šampionát volejbalistů přináší překvapení: Rusko - Španělsko 2:3. Brazílie - Bulharsko 0:3... Jenže o nich nerozhoduje nevyzpytatelné kouzlo sportovního zápolení, ale podle mnohých snaha zneužít diskutovaný systém turnaje. Favorité si porážkami zajistili účast v papírově snadnějších čtvrtfinálových skupinách.

Světová média se rozepsala o skandálních manipulacích a nemlčela ani mezinárodní volejbalová federace FIVB. "Něco takového nemůžeme akceptovat. Vina není na straně FIVB, ale týmů. To nemělo nic společného s fair play a bude to mít důsledky," pohrozil předseda federace Wej Ťi-čung.

Zmiňované zápasy představovaly varovné memento. Rusové nad Španělskem vedli už 2:0, pak ale trenér Daniele Bagnoli stáhl základní sestavu a poslal na hřiště náhradníky. A za stavu 13:13 v tie-breaku ruští volejbalisté zcela vypustili obranu na síti a prohráli.

Výsledky MS volejbalistů

Snažili se tak vyhnout ve čtvrtfinálové skupině obhájcům titulu z Brazílie, nakonec budou hrát s "přijatelnějšími" soupeři Srbskem a Argentinou. "Nebylo důležité ten zápas vyhrát, ale postoupit," tvrdil pak Bagnoli.

Brazilci také nechtěli narazit na své kubánské přemožitele ze základní části MS, a tak vypustili sobotní duel s Bulharskem. Budou hrát v Římě s Českem a Německem.

"Mistři světa i vítězové olympijských her předvedli divadlo, které se na volejbalové scéně vidí málokdy. Styl, jakým se Brazílie postavila k zápasu, budí velké zklamání," napsal český reprezentant Jiří Popelka na webu volleycountry.com/cz.

"Od prvních míčů bylo vidět, že něco není v pořádku. Smeče jejich hvězd končily v bloku nebo daleko za hřištěm. Obzvlášť Giba se propůjčil k trapnému výkonu, za který by se u nás styděl i kadet v okresním přeboru. První dva sety pískot, v třetím setu to již diváci nevydrželi a otočili se zády," dodal Popelka.

Systém šampionátu

Z prvního kola postupují první tři týmy ze čtyřčlenných skupin do druhého kola. Čtvrté týmy na šampionátu končí. Ve druhém kole vznikne šest tříčlenných skupin. Dva nejlepší týmy z každé z nich postupují do kola třetího.


Do třetího kola postupuje dvanáct týmů, které jsou znovu nasazovány podle pořadí v předchozí skupině a podle předem daného klíče. Hrají ve čtyřech skupinách po třech účastnících. Vítězové skupiny jdou do semifinále, druhé týmy si zahrají o 5. až 8. místo a třetí budou usilovat o 9. až 12. místo.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž