V utkání s Ostravou smečuje liberecký volejbalista Jan Hadrava.

V utkání s Ostravou smečuje liberecký volejbalista Jan Hadrava. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Semifinále Liberci neodevzdáme, slibují ostravští volejbalisté

  • 0
Volejbalisté Ostravy splnili úkol, postoupili mezi nejlepší čtyři týmy extraligy. "Ale to neznamená, že semifinálové zápasy Liberci odevzdáme," upozornil ostravský kapitán Richard Mauler. Série na čtyři výhry začíná ve čtvrtek a v pátek v liberecké hale. Do Ostravy se přesune v pondělí a úterý.

Ostravský trenér Zdeněk Šmejkal považuje Liberec za přijatelnějšího protivníka, než jakým by byly České Budějovice. "Liberec je samozřejmě favorit, ale má v kádru přece jen o něco starší hráče," uvedl diplomaticky Zdeněk Šmejkal.

Myslel tím především oporu libereckého mužstva - zkušeného nahrávače Pavla Řezníčka, jemuž tento měsíc bude 42 let. "Play-off je pořádně našlapané a starší hráči potřebují více času na regeneraci," uvedl Šmejkal. "Navíc soupeř na postu univerzála a blokařů nemá hráče na střídání." 

Václavík: Porazit Liberec bude těžké, ale ne nemožné

Ostravští volejbalisté ve čtvrtfinále extraligy se Zlínem ukázali, že je jen tak něco nezlomí. Na úvod série prohráli tie-break, v utkáních se Zlínem třetí v sezoně za sebou. Nepoložilo je to a další tři zápasy vyhráli.

Leč propadli v pátém duelu ve Zlínem. Podlehli 1:3, přičemž ve čtvrtém setu uhráli jen 12 bodů. Zlín snížil stav série na 2:3. Ani to ostravské volejbalisty nezlomilo. Doma zvítězili 3:0, sérii získali 4:2 a jsou v semifinále. "Paráda, ten postup jsme si užívali," řekl Jan Václavík, ostravské libero.

Co jste si řekli, aby se výpadek, jaký jste měli v pátém utkání se Zlínem, neopakoval?
Že na to nebudeme myslet a že těm špatným výkonům nebudeme dávat takovou váhu. Zlín nehrál nic víc než ty zápasy předtím. Věděli jsme, že je to jen v nás, což nás trochu uklidnilo. Věděli jsme, že když zahrajeme dobře, tak postoupíme, a to se potvrdilo.

Jako libero se snažíte spoluhráče pořád hecovat. Jak play-off prožíváte?
Jasně, snažím se mužstvo burcovat. Ale na náš poslední zápas se Zlínem přišla i hromada lidí. Tolik jich bylo v hale snad, když jsme hráli finále. To nás potěšilo, bylo to super, tolik fanoušků vás ještě více nabudí.

Teď vás čeká Liberec. Co vy na to?
Bude to asi čtvrté play-off, co s nimi budeme hrát za tu dobu, co jsem v Ostravě. Jsou favorité, to určitě. Porazit je bude těžké, ale neříkám, že nemožné. Rozhodně se o to pokusíme.

V základní části ostravský tým hodně srážely nevynucené chyby. V play-off jich ubylo, že?
Bylo by super, kdyby to pokračovalo, jako když lisujete olivy, které pak ze sebe dávají to nejlepší. Kdyby naše výkony gradovaly v semifinále... Jestli chceme projít do finále přes Liberec, tak musíme všichni zahrát velký nadstandard.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž