Reprezentanty prověří špičkový turnaj

Paříž - Špičkově obsazený turnaj v Paříži bude poslední prověrkou českých volejbalistů před mistrovstvím světa. Před kamerami Eurosportu se od pátku do neděle postupně utkají s Francií, Srbskem a Německem. Trenér Haník vzal na turnaj 13 hráčů, ale šanci na místo v konečné nominaci dal i triu hráčů, kteří zůstali doma. Dvanáct jmen pro MS musí nahlásit v neděli po závěrečném utkání.

Na turnaj vzal kouč Zdeněk Haník přednostně hráče s francouzských klubů, kteří se do přípravy zapojili opožděně a nemohli se v plné síle ukázal minulý víkend v zápasech s Ruskem. O šanci setrvat v týmu i pro mistrovství světa tak budou bojovat především smečaři Baránek s Hudečkem a blokař Staněk. "Ale neslibuji, že dostanou stejný prostor v zápasech. Nehledám čtyři smečaře do kádru, ale dva na hřiště a dva na lavičku," připomíná Haník.

V zápasech se měli prostřídat oba kandidáti na místo libera, jenže Aleše Správku brzdí nemoc. "Měl dnes hrát, ale je nastydlý, takže nastoupí Obdržálek," řekl Haník.

Zdravotní problémy sužují také druhého ostravského hráče v národním týmu univerzála Davida Konečného, jehož bolí rameno a dva dny už netrénuje.

"Turnaj je výborně obsazený, pro všechny týmy to je poslední příprava před mistrovstvím světa," řekl český trenér. Vážnost akce vnímá na každém kroku - podle úrovně hotelu, haly i podle toho, že zápasy bude do celé Evropy přenášet televizní stanice Eurosport.

Naživo tak mohou i fanoušci v Česku sledovat už dnešní zahajovací zápas s Francií od 18.30. "Nastoupí Zapletal, Štokr, blokaři Rak se Staňkem, smečaři Pláteník s Novotným a na liberu bude hrát Obdržálek," prozradil Haník.

Také sobotní zápas od 14.30 se Srbskem odvysílá Eurosport živě, nedělní závěrečné utkání s Německem (hraje se od 16 hodin) půjde až ve 21.00 ze záznamu na Eurosportu 2.

Hned po závěrečném utkání Haník uzavře nominaci a nahlásí jména dvanácti vyvolených. Šest hráčů by mělo mít jistotu už nyní. Jako prvního prozradil kouč už na začátku přípravy kapitána Martina Lébla. Už provedené škrty v nominaci dali jistotu také nahrávačské dvojici Lukáš Ticháček - Petr Zapletal a univerzálům Janu Štokrovi s Davidem Konečným (bude-li zdráv). "Teď už jsem oznámil i Michalu Rakovi, že s ním napevno počítám," oznámil Haník dalšího blokaře.

Doma čekají na rozluštění nominační tajenky smečaři Tomáš Fila s Jiřím Popelkou a blokař Jiří Zadražil.

Program turnaje - pátek, 18.30: Francie - Česko, 21.00: Německo - Srbsko, sobota, 14.30: Srbsko - Česko, 17.00: Francie - Německo, neděle, 16.00: Česko - Německo, 18.30: Francie - Srbsko.

Kádr pro turnaj
Nahrávači:
Lukáš Ticháček (24, Friedrichshafen/Něm.), Petr Zapletal (28, Kedzierzyn/Pol.).
Smečaři: Kamil Baránek (23, Poitiers/Fr.), Ondřej Hudeček (25, Rennes/Fr.), Marek Novotný (28, Treviso/It.), Peter Pláteník (25, Milán/It.).
Blokaři: Martin Lébl (26, Perugia/It.), Michal Rak (27, Modena/It.), Lubomír Staněk (31, Toulouse/Fr.).
Univerzálové: David Konečný (23, Ostrava), Jan Štokr (23, Perugia/It.).
Libera: Přemysl Obdržálek (29, Radom/Pol.), Aleš Správka (27, Ostrava).

Oficiální plakát pařížského turnaje.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž