Prostějovské Milada Bergrová (vlevo) a Tina Lipicer-Samecová na bloku

Prostějovské Milada Bergrová (vlevo) a Tina Lipicer-Samecová na bloku | foto: Petr Janeček, MAFRA

První výhra v Lize mistryň. Volejbalistky Prostějova hladce porazily Lodž

  • 1
Nulu v kolonce vítězství volejbalistky Prostějova ve skupině D Ligy mistryň na třetí pokus odstranily. V domácím prostředí vyučily polský celek Organika Budowlani Lodž za 67 minut 3:0. Oba soupeři se v úterý potkají znovu a český šampion půjde do odvety z pozice třetího týmu tabulky, který má stále naději na postup.

Kouč Miroslav Čada netajil, že očekával mnohem náročnější utkání. "Odvedli jsme náš nejlepší výkon v letošní sezoně a soupeřkám jsme nedali příležitost ke zvratu," uvedl spokojený trenér. "Čekaly jsme velmi těžký zápas. Dokázaly jsme ale po dobré přípravě z videozáznamů pokrýt nebezpečné akce soupeřek, které nejčastěji útočily z krajních pozic," poznamenala Soňa Nováková.

Oproti poslednímu utkání v italském Cortese se vrátila do sestavy českých mistryň Milada Bergrová, jejíž přítomnost byla přínosem v útoku. Precizní akce připravovala svým spoluhráčkám nahrávačka Nováková a nejčastěji je
zakončovaly suverénně hrající Veliká a Lipicerová.

Trenér soupeře Popik překvapivě nezařadil do základní sestavy ani jednu zahraniční hráčku a polské volejbalistky nedokázaly s Hanačkami držet krok.
Chybovaly v obraně na síti a pasivní hrou umožňovaly domácím zvyšovat
náskok.

Teprve v závěru prvního setu se začaly postupně objevovat na palubovce v polském týmu i obě Brazilky Teixeiraová a De Paulová a také Američanka Oslovská. Ale ani tento tah už rozjetý prostějovský tým nezastavil a Hanačky proměnily hned první setbol.

Také druhá sada měla obdobný průběh a útočné síle domácího týmu nedokázaly hráčky Lodže čelit. Prostějov si koncentrovaným výkonem zajistil klid do koncovky a sadu vyhrál 25:15.

Ve třetím setu pak hráčky Lodže vzdorovaly soupeři pouze malou chvíli v úvodu, kdy šly i do jednobodového vedení. Jejich snaha o obrat ale rychle ztroskotala na nepřesnostech v útočných kombinacích. Teprve v závěru zápasu se na chvíli prostějovský tlak zastavil od stavu 23:16, kdy De Paulová při svém podání získala pět bodů.

Prostějovský tým ochromila nervozita, kterou musel eliminovat trenér Čada dvěma oddechovými časy. V závěru domácí volejbalistky krizi zažehnaly a jejich suverénní a nečekaně hladké vítězství uzavřela proměněným prvním mečbolem Nováková.

Čada vyzdvihl zejména výkon Lipicerové, která byla nejproduktivnější hráčkou utkání. "Byla naším pilířem. Dobře a tvrdě útočila a hrála takticky. Ale i ostatní hráčky odvedly velmi dobrý a vyrovnaný výkon. Hodně pomáhaly Nováková a Chlumská," řekl Čada a myslel už na odvetu v Lodži. "Čeká nás zcela jiné utkání ve velké hale v bouřlivém prostředí. Pokud si chceme zachovat naději na postup, tak bychom měli uspět," dodal prostějovský kouč.

Liga mistryň, 3. kolo skupiny D

Modřanská Prostějov - Organika Lodž 3:0 (17, 15, 21)
Rozhodčí:
Bakunovič (Běl.), Mateizer (Rum.). Čas: 67 min. Diváci: 1000.

Prostějov: Veliká, Nováková, Sschuskeová, Bramborová, Lipicerová Samecová, Bergrová, libero Chlumská. Trenér: Čada.

Lodž: Mireková, Wojciková, Šeluchinová, Wojcieská, Koseková, Zarošliňská, libero Ciesielská - Szymaňská, Olsovská, De Paulová, Teixeiraová. Trenér: Popik.


Další utkání: Cannes - Villa Cortese 3:2 (22, -18, -20, 13, 18)

Tabulka

ZÁP. 3:0/1 3:2 2:3 0/1:3 SK. B.
1. Cannes 3 2 1 0 0 9:3 8
2. Villa Cortese 3 2 0 1 0 8:4 7
3. Prostějov 3 1 0 0 2 4:6 3
4. Lodž 3 0 0 0 3 1:9 0
,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž