Prostějov: Michaela Jelínková

Prostějov: Michaela Jelínková | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Prostějovské volejbalistky poprvé v Lize mistryň prohrály

  • 0
Volejbalistky VK Prostějov podlehly v Lize mistryň favorizovanému Dynamu Moskva 1:3 a připsaly si první porážku v soutěži. Přesto nemusí být domácí hráčky zklamané, jako první uhrály proti Dynamu alespoň jeden set.

Volejbalistky Prostějova se v úvodu utkání jednoho z favoritů soutěže nezalekly a notně Dynamo zaskočily.

Hostující hráčky nemohly dlouho chytit svoji herní pohodu a první část úvodní sady prohrávaly o tři body (15:12). Ve střední části setu se však Moskvanky chytily, udělaly šestibodovou šňůru a ujaly ve vedení 0:1.

V dalším dějství se zdálo, že po zisku prvního bodu už budou domácí hráčky na palubovce tahat za kratší konec, když hned v úvodu nabraly ztrátu (5:11). Nezměrnou bojovností ale v koncovce skóre vyrovnaly (23:23) a nakonec poměr setů senzačně vyrovnaly.

Podobný průběh měl i zřejmě klíčový třetí set. Dynamo šlo do vedení (5:9) a přestože hráčky Prostějova pomaloučku snižovaly, druhý bod získat nedokázaly.

V posledním setu se už naplno prosadila kvalita moskevského týmu. Pouze v úvodu byla sada vyrovnaná (7:8), poté už Prostějovanky nestačily na nápor soupeřek. V koncovce utkání ještě odvrátily čtyři setboly, ale ztráta už byla ohromná.

První tři sety byly z prostějovského hlediska výborné, krize tým postihla až v závěru utkání a kvalitní výkon českého týmu opticky mírně devalvovala. Po polovině základní skupiny ale nemusí být volejbalistky Prostějova smutné.

Získaly dvě výhry v úvodních zápasech, megafavoritovi uzmuly kýžený jeden set a stále mají postup do další fáze Ligy mistryň ve svých rukách.

"Snažili jsme se proti tak silnému týmu uhrát maximum. Myslím, že se za náš výkon nemusíme stydět," uvedl  prostějovský trenér Miroslav Čada, který jen litoval zbytečných chyb v prvním setu.

"Za stavu 15:12 jsme se hrubými chybami připravili o náskok. Musíme ale respektovat sílu soupeře, která se
projevila zejména na podání a na bloku," dodal Čada, jenž v útoku ocenil výkony Spalové a Bramborové.

Ruský kouč Valerij Losev byl navzdory ztrátě setu s výsledkem spokojen. "Přijeli jsme si pro vítězství a tento cíl jsme splnili. Máme určité herní problémy, které se projevily chybami i v dnešním zápase. K ideálnímu stavu
máme daleko. Proto jsme odehráli takřka celé utkání v nejsilnější sestavě," řekl Losev.

VK Prostějov - Dynamo Moskva 1:3 (-19, 23, -19, -17)
Rozhodčí: Melnyk (Ukr.) a Běličová (Srb.). Čas: 84 min. Diváci: 1900.
VK Prostějov: Thomasová, Spalová, Pušenková, Soarezová, Jelínková, Bramborová, libero Tomanová. Střídaly: Töröková, Wittocková, Gönciová.
Dynamo Moskva: Matijenková, Godinová, Gamovová, Borodakovová, Safronovová, Gioliová, libero Kuzjakinová. Střídaly: Ježovová, Nikolajevová, Marinovová.

Utkání Murcia - Rijeka se hraje ve středu.

Tabulka

Z V P S B
1. D. Moskva 3 3 0 9:1 8
2. Prostějov 3 2 1 7:7 7
3.-4. Murcia 2 0 2 2:6 2
3.-4. Rijeka 2 0 2 2:6 2

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž