PRVNÍ FINÁLE. Tereza Škrampalová z Olympu (vlevo) a prostějovské Pavla

PRVNÍ FINÁLE. Tereza Škrampalová z Olympu (vlevo) a prostějovské Pavla Vincourová a Flávia de Assisová (vpravo) během finále volejbalové extraligy. | foto: Luděk Peřina, ČTK

Prostějovské volejbalistky rázně vykročily za pátým titulem v řadě

  • 0
Za pátým titulem v řadě neohroženě vykročily prostějovské volejbalistky. V úvodním extraligovém finále favorit hladce zvítězil nad pražským Olympem 3:0 (15, 18, 22). Druhé utkání se hraje v neděli od 17 hodin opět v hale obhájkyň titulu.

Prostějovské volejbalistky prošly dosavadním play off se ztrátou jen dvou setů, zatímco Olymp stál postup do finále mnohem více sil, protože v semifinálové sérii musely Pražanky sehrát s Přerovem pět zápasů. I když v tomto ligovém ročníku prostějovské rivalky jednou dokázaly porazit, dnes podobné překvapení svěřenkyně Miroslava Čady nedopustily.

"Mysleli jsme si, že bychom mohli Prostějov po výsledcích v sezoně zaskočit. To se nám však nepodařilo, špatně jsme přihrávali," posteskl si kouč Olympu Stanislav Mitáč.

V úvodním setu ovládl hru zcela jednoznačně domácí tým. Měl účinnější servis a Olymp převyšoval i na síti. Zkušenější Hanačky dovolily uhrát Pražankám jen 15 bodů.

Jasný průběh měl i druhý set. Hráčkám Olympu sice nešlo upřít snahu, soupeřky ale nedokázaly v útočných akcích ničím překvapit a dostaly se tentokrát na 18 bodů.

"Zápas ovlivnil hned začátek, ve kterém byl Olymp nejistý a my jsme získali rychle devítibodový náskok. Dařilo se nám i ve druhém setu," uvedl prostějovský trenér Čada.

Nejlepší výkon předvedly volejbalistky Olympu v třetím dějství. Nacházely skuliny v prostějovské obraně a samy několikrát útok soupeřek úspěšně zablokovaly. Od stavu 22:22 však bodoval už jen Prostějov. Vykročil tak k očekávanému zisku double, neboť v únoru už převzal Český pohár. I tehdy ve finále zdolal Olymp.

"Olymp zlepšil hlavně podání a měl i pár dobrých momentů v obraně. V konci se ale naše soupeřky dopustily zbytečných chyb. Zatím však není nic rozhodnuto. Pouze vedeme na zápasy 1:0," řekl prostějovský kouč, který byl spokojený hlavně s výkonem Hippeové a nahrávačky Vincourové.

Mitáč poznamenal, že po výrazném zlepšení v třetím setu svitla Olympu naděje na zvrat. "Vedli jsme ještě 21:20, koncovku jsme ale bohužel nezvládli. Dnes jsme s naším výkonem na vítězství nemohli pomýšlet. Utkání bereme pouze jako nepodařený trénink. V nedělní odvetě se pokusíme odvést lepší výkon," uvedl Mitáč.

Bronzové medaile obhájily olomoucké hráčky. Po výhře v Přerově hostily soupeřky v náhradní hale ve Šternberku, tam je ale deklasovaly.

Extraliga volejbalistek

Finále, 1. zápas:

Agel Prostějov - Olymp Praha 3:0 (15, 18, 22)
Rozhodčí: Kovář, Trumpeš. Čas: 70 min.
Prostějov: Kossányiová 16, Žarkovová 4, Hippeová 19, Miletičová 10, Assisová 7, Vincourová 2, libero Chlumská - Soaresová. Trenér: Čada.
Olymp: Mudrová 4, Halbichová 3, Kvapilová 7, Sládková 10, Patočková 7, Mlejnková 6, libero Dostálová - Hodanová 4, Škrampalová. Trenér: Mitáč.

O 3. místo, 2. zápas:
Olomouc - Přerov 3:0 (10, 14, 9) Nejvíce bodů: Košická 12, H. Kojdová 10, - Mátlová 6, Gambová 4. Konečný stav série 2:0.

Baráž o extraligu, 3. zápas: Střešovice - SG Brno 3:0 (17, 18, 28). Stav série 2:1.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž