Čeští plážoví volejbalisté Přemysl Kubala (vpravo) a Petr Beneš.

Čeští plážoví volejbalisté Přemysl Kubala (vpravo) a Petr Beneš. | foto: ČTK

Kubala a Beneš podlehli Brazilcům a v Praze skončili znovu sedmí

  • 0
Tak jako loni - plážoví volejbalisté Přemysl Kubala a Petr Beneš obsadili na turnaji Světového okruhu v Praze sedmé místo. V sobotních opravách nestačili na osmý nasazený pár Ricardo, Cunha. Brazilským soupeřům podlehli 11:21 a 24:26.

Jejich přemožitelé se utkají v nedělním finále s krajany Alisonem a Emanuelem, kteří mají šanci obhájit na prosluněné Štvanici zlato z loňska.

Pražský výsledek a zisk 300 bodů českým reprezentantům s největší pravděpodobností definitivně zajistil účast na olympiádě. Před štvanickým turnajem jim v kvalifikačním pořadí patřilo 11. místo, přičemž ze světového žebříčku k 17. červnu postoupí na hry do Londýna šestnáct dvojic.

"Když vidíme, jak hrají soupeři, budeme muset ještě zabrat a dobrá umístění ještě několikrát zopakovat," řekl Beneš na webu turnaje směrem k olympiádě. Na Štvanici stejně jako po každém utkání poděkoval divákům. "Vytvořili fantastickou atmosféru," vyzdvihl.

Po hladké prohře v první sadě měli Kubala s Benešem slibně nakročeno k vyrovnání. V druhém setu vedli 14:9, za stavu 20:17 pak měli tři setboly, ale Brazilci je odvrátili a v dramatické koncovce nakonec zvítězili. Cunha se na Štvanici postaral o vyřazení nejlepšího českého páru i loni, tehdy byl jeho partnerem Pedro.

"Tihle dva Brazilci jsou pověstní vynikající obranou a v první sadě nám nic nedovolili. Až v té druhé jsme se chytli na dvou balonech, podařilo se nám něco ubránit blokem i v poli a zápas jsme zdramatizovali," řekl Kubala Radiožurnálu. "Nicméně se potvrdilo, že jsme schopni hrát vyrovnaně s kýmkoli. A aspoň ve druhé sadě jsme nabídli divákům dobrou podívanou," doplnil.

Ricardo a Cunha pak vyhráli ještě dvakrát a jsou ve finále. V souboji o postup do něj vyřadili světové jedničky a olympijské vítěze Američany Rogerse s Dalhausserem 21:17 a 21:19. Loňští vítězové z Prahy Alison a Emanuel pak v třísetové brazilské bitvě předčili Pedra s Marciem Araujem.

Nedělní finále začne v 16:00, duel o bronz o hodinu dříve.

Turnaj Světového okruhu v Praze

Semifinále:
Ricardo, Cunha (8-Braz.) - Rogers, Dalhausser (1-USA) 2:0 (17, 19)
Alison, Emanuel (5-Braz.) - Pedro, Marcio Araujo (6-Braz.) 2:1 (14, -20, 12)
Opravy:
Ricardo, Cunha - Kubala, P. Beneš (9-ČR) 2:0 (11, 24)
Čeští volejbalisté obsadili 7. místo

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž