Ostrava

Ostrava | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Play-off začne duely starých známých

Čtvrtfinálový souboj Ostravy s Brnem přináší volejbalové play-off už potřetí za sebou. Předloňské čtvrtfinále mělo dokonce tři stejné dvojice jako to letošní. Extraliga volejbalistů vstupuje do vyřazovacích bojů souboji starých známých.

Novou dvojicí v historii play-off je jen duel Liberce s ČZU Praha, tito soupeři si zase mohli otestovat formu v posledním kole základní části. Po tvrdém boji na pět setů vyhrál Liberec a uhájil tak pozici vítěze základní části.

Čekali jsme, že na ně narazíme. Možná je dobře, že to bylo na pět setů. Je to pro nás takové varování, že ani osmý tým tabulky nesmíme v play-off ani na chvilku nějak podcenit," tvrdil liberecký kouč Vladan Merta.

 V Praze přitom v sobotu nic dramatu nenasvědčovalo, protože Dukla v prvních dvou setech domácí deklasovala. Další dvě sady pak Liberec nečekaně ztratil, ale favorit pak nepřipustil opakování nedávného kolapsu v Ústí nad Labem a tie-break vyhrál jasně 15:8. "Mrzí nás, že to bylo rozehrané na 3:0, ale došlo to až do tie-breaku," řekl Merta.

Ostravští volejbalisté v roce 2006 vyřadili Brno jednoznačně ve čtyřech zápasech, loni však jako obhájci titulu vyhráli jen jednou a senzačně vypadli.

Letos nemají exmistři tak vysoké ambice a třetí místo po základní části trenér Jaroslav Tomáš považuje za úspěch. "Teď se musíme dobře připravit na Brno, abychom s ním nezopakovali loňský výbuch," dodal Tomáš.

Opava v sobotu doma podlehla Zlínu 1:3, ale na konečném pátém místě to už nic nemohlo změnit. Tým nastoupil bez obou makedonských smečařů, bratrů Milevů, a znovu se jim zranil univerzál Piovarči. "Na to, v jaké jsme byli sestavě, jsme podali dobrý výkon," prohlásil opavský kapitán Jiří Cerha.

. play-off 2008

Liberec - ČZU Praha
Kladno - Ústí n. L.
Ostrava - Brno
Č. Budějovice - Opava

Termíny: pátek 28. 3., sobota 29. 3., úterý 1. 4 a případně středa 2. 4. a sobota 5. 4.

Právě problémy se sestavou a prohry s Ústím nad Labem a ČZU Praha podle trenéra Martina Demara srazily Opavu do dolní poloviny tabulky.

Z pátého místa jde Opava v play-off na úřadující mistry České Budějovice. Jihostroj odehraje první dva zápasy s Opavou doma. Pokud se bude hrát v pátek páté utkání semifinále play-off hokejové extraligy Mountfield - Karlovy Vary, nastoupí volejbalisté od 20 hodin. Jinak budou doma začínat pravidelně od 18 hodin.

V posledním kole základní části vyhrály Č. Budějovice v Příbrami za 82 minut 3:0. Hosté nastoupili v obvyklé sestavě posledních zápasů. Po prvním setu však odstoupil smečař Čajan, který nebyl fit, utkal se s virózou. Nahradil ho Motys a na univerzálu hrál do konce zápasu Ventruba.

"Utkání jsme měli prakticky stále pod kontrolou," uvedl manažer českobudějovického klubu Zdeněk Scheichl. Jen koncovka třetího setu byla vyrovnaná, ale hosté ji zvládli.

Čtvrfinálové série se hrají na tři vítězství, začíná se tento pátek v halách v Liberci, Kladně, Ostravě a Č. Budějovicích. Semifinálové dvojice budou známé nejpozději v sobotu 5. dubna.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž