Jana Napolitano Šenková (vlevo) v dresu Olomouce

Jana Napolitano Šenková (vlevo) v dresu Olomouce | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Olomoucké volejbalistky čeká v Poháru CEV belgická výzva

  • 0
Do další evropské pohárové sezony vstoupí volejbalistky Olomouce. V prvním kole Poháru CEV - po Lize mistryň druhé nejvýznamnější pohárové soutěži - přivítají Volleybalclub Gea Happel Amigos Zoersel. Úvodní zápas začne v úterý v 17 hodin, odveta se hraje ve středu 26. listopadu v Belgii.

Olomoučanky patří v posledních letech k tradičním návštěvnicím pohárové Evropy. Právě týmy z Belgie bývají častými protivníky Univerzity Palackého. Naposledy se vysokoškolačkám před dvěma lety postavil tým Charleroi.

A v Olomouci neměl šanci, když po bleskové demolici prohrál 0:3. V odvetě však zvítězily Belgičanky 3:1 a psychicky nalomeného soupeře pak dorazily v rozhodujícím zlatém setu. Pomohlo jim k tomu také tehdy platné pravidlo, podle kterého se v jednotlivých dvojzápasech přihlíželo pouze k počtu výher a porážek, nikoliv už k získaným sadám.

Tato nepříliš spravedlivá regule je od loňského roku již minulostí a nyní se v postupové matematice přihlíží k takzvanému italskému bodování. Znamená to, že tým, který v jednom duelu zvítězí 3:0 či 3:1, může v tom druhém třeba i prohrát 2:3, a přesto jde dál. Jinak ale znovu hrozí zkrácený zlatý set hraný ihned po odvetném střetnutí.

„Soupeř má tedy opět určitou výhodu v tom, že hraje nejprve u nás a až potom doma, i když už to není tak výrazné zvýhodnění jako předloni. My však chceme v naší hale každopádně uspět a pak se pokusit o postupový výsledek v Belgii,“ vyhlašuje trenér Olomoučanek Jiří Teplý.

Jeho tým má k postupu kromě sportovní slávy i jednu velmi hmatatelnou motivaci. Ve druhém kole CEV Cupu totiž čekají na úspěšnější tým polské Sopoty, kdežto vypadnuvší celek pokračuje v nižším Vyzývacím poháru proti lepšímu ze souboje mezi rakouským Grazem a silnější tureckou Bursou. „Do Turecka bychom na dalekou a finančně náročnou cestu rozhodně nechtěli,“ dodal Teplý.

Se Zoerselem očekává těžkou bitvu. „Belgický ženský volejbal je na velmi slušné úrovni. O soupeři zatím víme jen tolik, že disponuje zkušeným kádrem. Budeme se však moct podívat na video, takže se na něj určitě zkusíme co nejlépe připravit,“ plánuje zkušený kouč.

A jeho tip? „Máme to tak padesát na padesát,“ odhaduje. Olomouci generálka v extralize vyšla. V Brně proti Sportovnímu gymnáziu si připsala třísetové vítězství a je pátá. „Bylo to pro nás povinné vítězství. Utkání jsme měli pod kontrolou. Snad nám to psychicky pomůže před těžšími ligovými i pohárovými boji,“ věří Teplý.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž