Olomouc má posily z Liberce

Olomouc - V plné přípravě před novou extraligovou sezonou jsou v těchto dnech volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc. Minulý týden skončily třetí na prestižním turnaji Pezinský strapeca, ode dneška do neděle se představí svým příznivcům na tradičním turnaji O pohár rektorky UP. "Třetí místo ze slovenského Pezinku je samozřejmě velkým úspěchem," tvrdí trenér Olomoučanek Jiří Teplý.

"Je ale třeba si uvědomit, že většina zúčastněných týmů byla vzhledem k blížícímu se evropskému šampionátu oslabena o řadu reprezentantek. U nás se reprezentačních srazů účastnily pouze talentovaná juniorka Duspivová a Slovenka Biksadská. Kvůli zranění zůstala doma kapitánka Zábranská."

I přes tyto ztráty porazily vysokoškolačky vedle domácího týmu také mistrovské celky Maďarska a Slovenska.

Teď je čeká na domácí palubovce třídenní turnaj O pohár rektorky UP, jehož se zúčastní ještě úřadující šampionky z Brna, nováčci nejvyšší soutěže z Přerova a Ostravy, pražská Slavia a slovenské duo Žilina a Doprastav Bratislava.

"Do olomouckého turnaje už půjdeme v silnější sestavě," těší se Teplý. "Naším cílem je předvádět hezký volejbal a postoupit alespoň do sobotního semifinále."

Univerzita Palackého jde do podzimních bojů se dvěma novými tvářemi, Monikou Kučerovou a Radkou Vychytilovou z Liberce. "Letos jsme posílili doslova pět minut po dvanácté," oddechl si předseda hanáckého oddílu Jiří Janeček.

"Pod Ještědem nás teď moc rádi nemají, vždyť jsme jim vybrali významnou část základní sestavy." Kučerová je impulzivní smečařka a má předpoklady nahradit Janu Šenkovou, která odešla do Olympu Praha.

Vychytilová se jako zkušená blokařka může prosadit do zahajovací šestky místo Milady Spalové, která už hraje ve Francii. "Obě hráčky jsou u nás na studijním hostování, bohužel Kučerová teď čerstvě laboruje se zraněním," dodal Janeček.

Do nové extraligové sezony vstoupí obhájce bronzových medailí v sobotu 11. října, kdy se představí na palubovce vicemistrovského Olympu. Za pět dnů pojedou Olomoučanky do hlavního města znovu, tentokrát na Slavii.

"Bude to těžký rozjezd," tuší trenér UP Jiří Teplý. Potom už Hanačky čeká skupina druhého kola poháru CEV, kterou v srbském Bělehradě pořádá tamní Postar. Vedle něj a Olomouce se na Balkáně představí CSKA Moskva a Panathinaikos Atény.

"Favoritkami jsou Rusky a překvapit může i domácí tým. My se však chceme o jediné postupové místo také poprat," přeje si Teplý.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž