Náš vysněný cíl? Chceme na olympiádu

  • 1
Brno - Jedna je z Brna, druhá z Ostravy. Je jim 23 let. Jejich data narození od sebe dělí čtyři dny. Před čtyřmi roky se daly dohromady. Vloni se pak staly českými jedničkami a míří ještě výš. "Chceme se dostat na olympiádu v Pekingu. To je náš vysněný cíl," hlásí Tereza Petrová a Hana Klapalová, plážové volejbalistky Sokola Brno I.

"Loňská sezona pro nás byla určitě nejlepší," pochvalují si.

"Když si věří, dokážou hrát velice dobře," tvrdí jejich kouč Milan Džavoronok.

"Co se týká olympiády v Pekingu, to je problém financí. Pokud budou mít možnost objet všechny turnaje Světové série, tak by se tam mohly probojovat. To už ale nestačí jezdit jenom po Evropě, musí se jezdit i dál. Je to opravdu hodně o financích."

Mamky si volají víc než my

Právě Džavoronok spojil před časem obě volejbalistky do úspěšné dvojice. "Dal nás dohromady. Rozdělil staré dvojice a vytvořil novou," vysvětluje Petrová, která hraje v klasickém volejbale extraligu za tým Ostravy.

"Z turnajů jsme se znaly, ale nějak jsme se nevídaly. Teď už se známe o hodně líp. Znají se i naše rodiny. Mamky si dokonce volají víc než my."

Ze začátku si však na sebe obě hráčky musely zvyknout. "Chvíli nám trvalo, než jsme se poznaly a začaly se akceptovat," vzpomíná Klapalová, která hraje druhou nejvyšší soutěž za Moravskou Slavii Brno. "Celkem jsme si pak padly do oka. Pomohlo tomu i to, že se nám spolu dařilo."

Největší úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. "Holky jsou rok od roku zkušenější. Už vloni se dokázaly dostat do hlavního turnaje Světové série. Dokázaly vyhrát český šampionát. Jsou to akademické mistryně světa," vypočítává jejich úspěchy Džavoronok. "Patří do širší evropské špičky. Už by se měly dostat na turnajích častěji do hlavních soutěží."

Vloni se jim vydobýt podobnou poctu podařilo na turnaji Světové série dvakrát: v Aténách a na Bali.

"Hlavně jsme mohly hrát hlavní turnaje Světové série. Vidět hrát Brazilky, které se plážovému volejbalu věnují celý rok, to je pěkná podívaná," popisuje Petrová.

Hala v Brně nestojí

Brno - Byl to velice smělý plán, zavézt společenský sál na Kounicově ulici v Brně pískem a předělat jej na ráj plážových volejbalistů.  Nepovedlo se. "Je to zabitý. Už o tom ani nejednáme," potvrdil kouč beachvolejbalistů Milan Džavoronok.

"Ale spíš to vypadá, že by nám Sokol povolil udělat nafukovací halu tak na tři kurty. Fungovalo by to i přes léto, hala by se sundala. Jde nám hlavně o to, abychom v Brně nějakou tréninkovou halu měli."

V celé České republice je možnost hrát plážový volejbal pod střechou v Praze na Pankráci a na Strahově, jednokurtová nafukovací hala je také ve Slavkově u Brna.

"Hala stejně nemůže nahradit soustředění v zahraničí," vysvětluje Džavoronok. "To je ale zase problém financí."

Oba turnaje si opravdu užily. "Na Bali to byl poslední turnaj sezony, tak jsme tam tři dny ještě zůstaly. Udělaly jsme si takovou dovču. Ale za týden po tom, co jsme odjely, tam byl atentát, přímo na těch místech, kde jsme byly. Byl to hodně špatný pocit," vypráví Klapalová.

Loňský triumf na mistrovství republiky byl jejich premiérový. Předchozích sedm ročníků držely nadvládu někdejší úspěšné reprezentantky, nyní "volejbalové maminky" Ryšavá s Novákovou.

"Už rok předtím jsme byly druhé, to jsme s nimi právě ve finále prohrály. Den předtím jsme je sice porazily, ale ve finále jsme dostaly pěknou nakládačku. Byla to ostuda," přiznává Petrová.

Už letos se však očekává návrat úspěšné dvojice. Obhájit domácí titul tak pro Klapalovou s Petrovou nebude snadný úkol. "Holky budou dál patřit k nejlepším dvojicím. Budou bojovat s Ryšavou a Novákovou, s Felbábovou a Novotnou a Tobiášová s Nakládalovou. To je taková užší domácí špička," tvrdí Džavoronok. "Čtyři dvojice máme opravdu slušné. V ženách je ta situace daleko lepší než v mužích."

Klapalová s Petrovou by chtěly postupně přejít k plážovému volejbalu na plný úvazek. "Chtěly bychom jednou přejít jenom na plážový volejbal, ale zatím na to u nás nejsou podmínky. Zatím to pořád kombinujeme se šestkovým volejbalem," tvrdí Klapalová.

A není to jen problém financí. K úplnému přechodu jim chybí v Brně lepší tréninkové podmínky: ty by splnil pouze krytý kurt pro plážový volejbal. "Trénujeme ve Slavkově, kde je hodně velká zima, musíme mít neoprenové ponožky. Takové, jaké nosí potápěči," popisuje Klapalová.

Pro peníze to neděláme

"Živit se klasickým šestkovým volejbalem? To moc nejde. Plážovým by to možné bylo. Ale my to rozhodně neděláme pro peníze. Když už něco vyhrajeme, tak to investujeme zpátky do dalších turnajů," vysvětluje Klapalová.

"Musely bychom se pravidelně dostávat na turnajích Světové série do hlavní soutěže. Od svazu jsme jako reprezentační dvojice dostaly nějaké peníze. Hodně si platíme samy, pomáhají rodiče i Sokol Brno."

"Když bychom chtěly objet všechny turnaje Světové série, tak bychom potřebovaly tak šest set tisíc," přidává Petrová.

Zatím tak jejich program zůstává neměnný. "Do dubna hrajeme šestkový volejbal, pak už hrajeme jenom beach. Od dubna do září pak neděláme nic jiného," říká Klapalová. "Trénovat spolu jsme začaly v lednu. Daly jsme si chvíli pauzu."

"Doufám, že budeme jednou hrát beach celý rok. V plážovém volejbale je totiž úplně jiný systém úderů. Navíc jsme jenom dvě, takže je to fyzicky daleko náročnější," říká Petrová.

ČESKÉ JEDNIČKY. Plážové volejbalistky Hana Klapalová (na snímku vlevo) a Tereza Petrová spolu začaly hrát před čtyřmi lety. Vloni pak na mistrovství republiky vybojovaly titul nejlepšího českého páru. Nyní se chystají na novou sezonu. Původně měly mít v Brně k dispozici halu pro plážový volejbal. Jenže její přestěhování ze Slavkova stále není dotaženo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž